Fokus

Putin i Bajden razgovarali više od dva sata, Rusija upozorena na "ekonomske sankcije" u slučaju ofanzive na Ukrajinu

Komentari

Autor: Euronews, Tanjug

07/12/2021

-

18:36

Putin i Bajden razgovarali više od dva sata, Rusija upozorena na "ekonomske sankcije" u slučaju ofanzive na Ukrajinu
Putin i Bajden razgovarali više od dva sata, Rusija upozorena na "ekonomske sankcije" u slučaju ofanzive na Ukrajinu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Predsednici Rusije i SAD, Vladimir Putin i Džozef Bajden, završili su večeras razgovor posle nešto više od dva sata.

Bela kuća je posle razgovora saopštila da je Bajden iskazao duboku zabrinutost Amerike i njenih evropskih saveznika zbog ruskih poteza u Ukrajini.

"Predsednik Bajden je stavio do znanja da će Sjedinjene Države i naši saveznici odgovoriti snažnim ekonomskim i drugim merama, u slučaju vojne eskalacije", navodi se u saopštenju Bele kuće.

U saopštenju se navodi da i da je Bajden "potvrdio podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajiine i pozvao na deeskalaciju i povratak diplomatiji".

Dvojica lidera, kako se navodi, razgovarala su i o dijalogu SAD i Rusije o strateškoj stabilnosti, rensomveru i Iranu.

Razgovor je počeo oko 18.08 po moskovskom vremenu, a završen je u 20.10, prenosi TASS.

Na početku video-sastanka, Putin i Bajden su se međusobno pozdravili, a američki predsednik je izrazio nadu da će uskoro doći do ličnog sastanka.

"Zdravo. Dobro je videti te opet. Nažalost, prošli put nismo uspeli da se vidimo na samitu G20. Nadam se da ćemo sledeći put kada se sretnemo to učiniti lično", rekao je Bajden.

Razgovor je potom bio zatvoren za javnost.

Video-konferencija je organizovana putem bezbedne video-veze namenjene razgovorima između svetskih lidera koja je prvi put danas korišćena.

 

"Prestanite da krivite Rusiju za situaciju oko Ukrajine" 

Ruski predsednik Vladimir Putin pozvao je tokom video sastanka sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom da se prestane sa praksom prebacivanja odgovornosti za eskalaciju situacije oko Ukrajine na Rusiju, a ceo razgovor je ocenio kao iskren i poslovan.

"Vladimir Putin je naglasio da je nedopustivo usmeravanje odgovornosti na Rusiju, jer je NATO taj koji čini opasne pokušaje kako bi iskoristio teritoriju Ukrajine za izgradnju svog vojnog potencijala u blizini ruskih granica", navodi se u saopštenju Kremlja, prenosi TASS.

Kremlj, koji je pre današnjeg sastanka poručio da ne očekuje nikakve pomake, negirao je da ima nameru da napadne Ukrajinu i naglasio da su ruske trupe odbrambene, a Putin i Bajden su se složili da njihovi timovi prate situaciju.

"Lideri smatraju da je važno sačuvati duh Ženeve tokom bavljenja problemima i pitanjima između dve države u budućnosti", navodi se u saopštenju Kremlja.

Slede rezgovori sa Makronom, Džonsonom i Merekel

Bajedn će u utorak popodne, nakon poziva, razgovarati i sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, premijerom Italije Mariom Dragijem i premijerom Velike Britanije Borisom Džonsonom.

Predsednik SAD se sa grupom evropskih liderima čuo u ponedeljak uveče "zbog gomilanja ruskih vojnika na granici s Ukrajinom", objavila je Bela kuća.

Saglasili su se da gomilanje ruskih oružanih snaga na granici s Ukrajinom i sve oštrija retorika Rusije izazivaju zabrinutost, navodi se u saopštenju.

Pozvali su Rusiju da ublaži napetosti i zaključili da je jedino rešenje sukoba u Donbasu diplomatija, kroz sprovođenje Sporazuma iz Minska.

Najavili su nastavak konsultacija o "koordinisanom i sveobuhvatnom pristupu" tom problemu, u kojima će učestvovati i saveznici u NATO i partneri u EU, saopštila je Bela kuća.

Peti susret dvojice lidera

Ovo je njihovi peti razgovori otkako je Bajden preuzeo predsedničku funkciju.

Prethodno su dvojica čelnika imala tri telefonska razgovora, a sastali su se lično u Ženevi u junu ove godine.

Njihov tadašnji sastanak trajao je gotovo dva sata i bio je konstruktivan, prema tvrdnjama obe strane.

Komentari (0)

Svet