Fokus

Zalazak Netanjahuove ere: U ponoć ističe rok za formiranje izraelske vlade

Komentari

Autor: T.K.

02/06/2021

-

10:51

Zalazak Netanjahuove ere: U ponoć ističe rok za formiranje izraelske vlade
Zalazak Netanjahuove ere: U ponoć ističe rok za formiranje izraelske vlade - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Izraelski opozicioni lider, Jair Lapid, je sa nekoliko stranaka, uključujući stranku koju predvodi ministar odbrane Beni Ganc, dogovorio uslove za formiranje nove vlade, izjavio je danas njegov portparol, prenosi Rojters.

Opozicija ima rok do ponoći da zaključi ove pregovore i saopšti odluku.

Predsednik Ruven Rivlin mandat za sastav nove vlade poverio je Jairu Lapidu, vođi partije centra "Ima budućnosti".

Ukoliko Lapid uspe da formira koaliciju, definitivno će, nakon 12 godina, doći kraj Benjamina Netanjahua na poziciji premijera Izraela.

Izvestan dogovor

Danas se završava rok od 28 dana za formiranje vladajuće većine, o kojoj je Lapid pregovarao sa rivalskim, opozicionim, strankama. On bi do isteka roka trebalo da obavesti predsednika Rivlina o postignutim dogovorima.

U Izraelu su održani četvrti izbori za dve godine, a lideri opozicije složni su u zaključku da bi peti izbori doneli potpuni slom države.

Jairu Lapidu treba 61 mesto u izraelskom paralmentu Knesetu, od ukupno 120.

Ako ne uspe, Netanjahu bi mogao da dobije priliku sa "spas" u vidu novih izbora, piše Gardijan.

Iako je, prema navodima nekih medija, Netanjahu uz pomoć partijskih saradnika pokušavao da osujeti novu koaliciju, Lapid je već postigao dogovore, piše Rojters.

Lapid, bivši partner Benjamina Netanjahua, sastao se sa liderima drugih partija u utorak u okolini Tel Aviva. Prema predloženom dogovoru, umesto Lapida, funkciju premijera bi dve godine obavljao Naftali Benet, čija se podrška smatra najvažnijiom da uspeh koalicije.

Lapidova stranka Ješ Atid i Gancova Plavo i belo, naveli su u zajedničkom saopštenju da su se dogovorili o obrisima vlade i suštinskim pitanjima koja se odnose na jačanje demokratije i izraelskog društva.

Ganc će ostati ministar odbrane u novoj vladi, navele su partije.

Dogovor je postignut i sa levičarskom partijom Merec i izraelskom Laburističkom partijom, kao i Jisrael Beitenu, partijom bivšeg ministra odbrane Avigdora Libermana, kazao je Lapidov portparol.

Ujedinjena arapska lista, takođe, je pregovarala o pridruživanju koaliciji. Ako se to dogodi, to bi bio prvi put u istoriji Izraela da nezavisna arapska stranka postane član vlade.

Tanjug/AP/Alex Brandon

 

Ipak, ako Jair Lapid kaže izraelskom predsedniku Ruvenu Rivlinu da veruje da može da formira vladu, to neće odmah doneti odlazak Netanjahua sa vlasti.

Pre nego što se to dogodi, poslanici će morati da glasaju o dogovoru, što se očekuje u narednih nekoliko dana. Polaganje zakletvi se takođe očekuje sledeće nedelje.

Optuženi Netanjahu

Netanjahu, koji je na visokoj funkciji 15 godina od 1996. godine, tako se suočava sa političkom opasnošću i potencijalnim pretnjama slobodi.

On je optužen za prevaru, zlouptrebu poverenja u tri slučaja, uključujući mito u jednom od njih. Sudski proces je sada u fazi saslušanja svedoka.

Netanjahu poriče da je bilo šta loše učinio.

Ako bi prešao u opoziciju, mogao bi da mu bude uskraćen parlamentarni imunitet, a nova vlada mogla bi da donese zakone kojima će mu zabraniti funkciju u budućnosti.

Ko je Naftali Benet?

Naftali Benet je milioner, bivši tehnološki preduzetnik, a predvodi desničarsku stranku Jamina. Njegova politika poziva na aneksiju delova okupirane Zapadne obale.

Prema njegovim rečima, stvaranje palestinske države za Izrael bilo samoubistvo, iz bezbednosnih razloga.

Rođen je u izraelskom gradu Haifi u porodici imigranata iz San Franciska, izjašnjava se kao umereno ortodoksni religiozni Jevrejin.

Živi sa suprugom Gilat, poslastičarkom, i njihovo četvoro dece u bogataškom predgrađu Tel Aviva Ranani, navodi Rojters.

Bivši komandos, Benet je svog najstarijeg sina nazvao po Netanjahuovom bratu Joniju, koji je ubijen u izraelskoj raciji za oslobađanje otetih putnika na ugandskom aerodromu Entebe 1976. godine.

profimedia

 

Benet je imao dug i često klimav odnos sa Netanjahuom, a između 2006. i 2008. godine bio je zaposlen kao viši pomoćnik tadašnjeg opozicionog lidera pre razlaza zbog navodnih nesuglasica, navodi Rojters.

On je 2013. godine obnovio stranku koja se zauzima za jevrejske doseljenike i obavljao funkciju ministra odbrane, kao i obrazovanja i ekonomije u raznim Netanjahuovim vladama.

Nakon što je Izrael u martu održao četvrte izbore u poslednje dve godine, Benet je rekao je da bi peti izbori predstavljali nacionalnu propast. Tada je ušao u razgovore sa blokom levog centra koji čini glavnu opoziciju Netanjahuu.

"Nameravam da učinim sve što je u moji moći da formiram vladu nacionalnog jedinstva zajedno sa mojim prijateljem Jairom Lapidom, kako bismo, ako Bog da, zajedno spasili zemlju od turbulencija i vratili Izrael na pravi put“, rekao je Benet.

Zagovornik liberalizacije ekonomije, Benet je izrazio podršku smanjenju vladine birokratije i poreza.

Za razliku od nekih svojih bivših saveznika iz religiozne desnice, Benet je relativno liberalan po pitanjima kao što su prava homoseksualaca i odnos između vere i države u zemlji u kojoj ortodoksni rabini imaju jak uticaj.

Komentari (0)

Svet