Fokus

"Dan D" za izraelskog premijera: Oni bi posle 12 godina mogli da svrgnu Netanjahua sa vlasti

Komentari

Autor: Tara Tomović, Nevena Zdravković

31/05/2021

-

19:00

"Dan D" za izraelskog premijera: Oni bi posle 12 godina mogli da svrgnu Netanjahua sa vlasti
"Dan D" za izraelskog premijera: Oni bi posle 12 godina mogli da svrgnu Netanjahua sa vlasti - Copyright Profimedi EPA/Sebastian Scheiner Abir Sultan

veličina teksta

Aa Aa

Benjamin Netanjahu, izraelski premijer koji je na toj poziciji nalazi već 12 godina, uskoro bi mogao da bude "skinut" sa funkcije. Njegovi politički rivali dogovorili su se u nedelju da udruže snage i oforme koaliciju nakon što su u Izraelu za dve godine održana čak četiri izborna procesa. 

Svaki od ovih izbora delovao je kao referendum o samom Netanjahuu, koji se ujedno suočava i sa optužbama za korupciju. Na put izraelskom premijeru sada bi mogla da stane koalicija koju bi oformili ultranacionalista Naftali Benet i lider centrista Jair Lapid.

Benet (49), koji je trenutno Netanjahuov ministar odbrane, branio je svoju odluku da se "udruži" sa Lapidom kako bi sprečio da zemlja pođe putem petih uzastopnih izbora u nešto više od dve godine.

Tanjug/AP/Alex Brandon

 

"Namera mi je da učinim sve što je u mojoj moći da formiram vladu nacionalnog jedinstva zajedno sa mojim prijateljem Jairom Lapidom, tako da, ako Bog da, zajedno spasimo zemlju i vratimo Izrael na pravi put", rekao je Benet u nedelju nakon sastanka sa svojom partijom Jamina.

Premijer je uputio apel političarima iz desničarskih stranaka da ne podrže koaliciju koju je najavio Benet sa opozicionim liderom, centralistom Jairom Lapidom, koji je dobio mandat da do srede, 2. juna formira, novu koalicionu vladu.

Benet postaje premijer?

Prema predloženom sporazumu o podeli vlasti koja ima za cilj da svrgne Benjamina Netanjahua, Naftali Benet biće sledeći premijer Izraela, potvrdio je danas vođa opozicije Jair Lapid. 

On je u svom govoru u ponedeljak rekao da bi njegovi napori na stvaranju koalicije, sastavljene od ideološki suprotstavljenih partija, za nekoliko dana mogli dovesti do nove vlade, a sa njom i Netanjauhovo uklanjanje sa funkcije nakon 12 godina na vlasti. 

"To možemo završiti sledeće nedelje. Za nedelju dana država Izrael može biti u novoj eri sa drugim premijerom", rekao je Lapid.

profimedia

 

 

U svom govoru i po prvi put, Lapid je imenovao Beneta kao "predviđenog premijera". 

Izvor iz Lapidove stranke Ješ Atid za "Gardijan" potvrđuje da sporazumom predviđa da prvi premijer postane Benet, a kasnije preda vlast Lapidu. Sporazum o tome kako će podeliti četvorogodišnji mandat pak, nije poznat.

Kraj vladavine kralja Bibija?

Dok Netanjahuovi politički rivali žure da "zacementiraju" dogovor kojim će ga u sredu zbaciti s vlasti, premijer i izraelski lider sa najdužim stažom trudi se da osujeti njihove pokušaje. 

Najava partnerstva između Lapida i Beneta, prvi put objavljena u nedelju bila je veliki udarac za Netanjauha. Ne samo što mu je Benet nekada bio saveznik, već i zbog toga što sedam mesta u parlamentu njegove stranke Jamina može biti presudno za pomoć Lapidu u formiranju vlade.

Međutim, potrebni su dalji politički pregovori da bi Lapid formirao većinu od 62 mesta u Knesetu. I sam priznaje da postoji "još puno prepreka na putu do formiranja nove vlade".

Lapidu će biti presudna i spoljna podrška arapskih članova parlamenta, verovatno islamista za koje se nada da će izostaviti ideološke razlike radi zajedničkog cilja svrgavanja "kralja Bibija", kako Netanjahua nazivaju u Izraelu. 

"Vlada promena koju pokušavamo da formiramo nije kompromis. To je cilj", rekao je Lapid prošle nedelje - "To je ono što je Izraelu potrebno kao vazduh koji dišemo. Potrebna nam je vlada u kojoj funkcionisanje desnog, levog i centra treba da bude način života" 

Ukoliko je oformi, očekuje se da se Lapidova ideološki raznolika vlada usresredi na ekonomiju i pandemiju. Šta će biti sa sudbinom miliona Palestinaca koji žive pod izraelskom vlašću, nije pomenuto.

profimedia

 

 

Ako Lapid uspe da formira vladu u sredu pre ponoći, o tome mora da obavesti predsednika zemlje Ruvena Rivlina. Potom sa predloženom vladom mora otići na glasanje u Kneset. Ako Kneset izglasa, formiranje nove vlade moglo bi se dogoditi u roku od nedelju dana.

Podsetimo, Netanjahuova stranka Likud osvojila je najviše mesta na martovskim izborima i dobila 28 dana za izgradnju većinske koalicione vlade, ali u tome nije uspela. 

"Ovakva vlada opasna je za sigurnost Izraela, a takođe predstavlja i opasnost za budućnost države", rekao je Netanjahu u nedelju o sporazumu između Lapida i Beneta. 

Jedan član Benetove stranke Jamina već je odbio da se pridruži "antinetanjahuvskoj" koaliciji. Ako Lapid ne uspe da formira vladu, mogući ishod su peti izbori u Izraleu kasnije ove godine. 

Ko je sve u novoj koaliciji? 

Nova krhka koalicija pojavila se nakon što je Benet, čija stranka Jamina ima sedam mesta u parlamentu, udružila snage sa Lapidovom partijom Ješ Atid.

Sa 17 mesta, ova stranka je druga najveća partija u Knesetu, izraelskom parlamentu sa 120 mesta.

Koalicija desnog centra, koju predvodi Netanjahuova partija Likud, isplivala je kao najveća na izborima održanim u aprilu, sa više od 50 mesta, ali nije dobila potrebnu većinu od 61 mesta, potrebnog za formiranje vlade.

Ranije ovog meseca, Lapid je dobio zadatak da oformi vladu, ali nije mogao da dobije dovoljnu podršku. 

Nova "Alijansa protiv Netanjahua" bila bi veoma krhka i zahtevala bi podršku palestinsko-izraelskih članova parlamenta, tvrde eksperti, a prenosi "Al Džazira".

Kako navodi BBC, Netanjahuovi protivnici mogli bi da formiraju manjinsku vladu samo uz arapske članove parlamenta. Međutim, tenzije su i dalje tu zbog nedavnih sukoba u Pojasu Gaze. Neki arapski političari bi stoga mogli nevoljno da prihvate vladu koju predvodi Benet, koji inače podržava širenje jevrejskih naselja na palestinskoj Zapadnoj obali.

profimedia

 

 

Predložena koalicija dovela bi na jedno mesto frakcije sa desne i leve strane, ali i iz centra. I dok te partije malo toga imaju zajedničkog u političkom smislu, vezuje ih želja da vide kraj Netanjahua na poziciji premijera.

Lapid, nekadašnji ministar finansija, sada ima rok do 2. juna da formira novu koalicionu vladu, nakon što Netanjahu nije uspeo u tome.

Komentari (0)

Svet