Fokus

Zbog sankcija Zapada avganistansko zdravstvo na ivici kolapsa

Komentari

Autor: Tanjug

13/12/2021

-

20:42

Zbog sankcija Zapada avganistansko zdravstvo na ivici kolapsa
Zbog sankcija Zapada avganistansko zdravstvo na ivici kolapsa - Copyright AP Photo/Felipe Dana

veličina teksta

Aa Aa

Veliki delovi avganistanskog zdravstvenog sistema su na ivici kolapsa zbog sankcija Zapada protiv talibana, upozorili su međunarodni stručnjaci u trenutku dok su Avganistanci suočeni sa izbijanjem zaraznih bolesti i eskalirajućom nestasicom osnovnih prehrambenih proizvoda.

S obzirom na to da zemlja prolazi kroz sve dublju humanitarnu krizu od kada su talibani preuzeli vlast u avgustu, zbog sve više gladnih i ekonomskog kolapsa, medicinski radnici mesecima nisu plaćeni, a zdravstvenim ustanovama nedostaje i ono najosnovnije za lečenje pacijenata, prenosi londonski dnevnik "Gardijan".

Pol Špigel, direktor Centra za humanitarno zdravlje na Univerzitetu Džons Hopkins, upozorava da je na nedavnom petonedeljnom putovanju kroz Avganistan video državne bolnice kojima nedostaju gorivo, lekovi, proizvodi za higijenu, pa čak i osnovne stvari kao što su pribori za kolostome.

On je rekao da je borba protiv kovida 19 skoro stala i pozvao na nijansirani odgovor Zapada kako bi se sprečila katastrofa javnog zdravstva u Avganistanu.

“Situacija je zaista loša, a postaće mnogo gora. U ovom trenutku postoji širenje šest bolesti: kolere, malih boginja, dečije paralize, malarije i denga groznice, a sve to je dodatak pandemiji koronavirusa”, upozorio je dr Špigel, bivši čelnik direkcije za javno zdravstvo u Visokom komesarijatu Ujedinjenih nacija za izbeglice.

Komentari (0)

Svet