Fokus

Odlažu otvaranje granice do kraja februara zbog omikrona

Komentari

Autor: Tanjug

21/12/2021

-

08:59

Odlažu otvaranje granice do kraja februara zbog omikrona
Tanjug/AP/Leon Neal - Copyright Tanjug/AP/Leon Neal

veličina teksta

Aa Aa

Novi Zeland je danas odložio svoje postepene planove za ponovno otvaranje granice do kraja februara zbog zabrinutosti usled brzog globalnog širenja omikron soja korona virusa.

Odluka o putovanju bez karantina, koja je trebalo da važi za državljane Novog Zelanda koji se vraćaju iz Australije od 16. januara, biće odložena do kraja februara, izjavio je novozelandski ministar zadužen za odgovor na kovid 19 Kris Hipkins na konferenciji za novinare u Velingtonu.

“Svi dosadašnji dokazi ukazuju na to da je omikron do sada najprenosivija varijanta kovida 19. Nema sumnje da je ovo razočaravajuće i da će poremetiti mnoge planove za praznike, ali važno je da se ove promene jasno predstave danas kako bismo imali vremena da razmotrimo te planove”, izjavio je Hipkins.

Dodaje da su ove mere samo mera predostrožnosti, jer još uvek nije jasno kakva je ozbiljnost omikrona, i kakav je njegov uticaj na zdravstvene sisteme. Novi Zeland je takođe saopštio da će dužina boravka u državnim karantinskim objektima biti produžena sa jedne nedelje na 10 dana, dok je zahtev za testiranje pre polaska za ulazak na Novi Zeland smanjen sa 72 sata na 48 sati pre putovanja.

Nacionalna avio-kompanija “Er NJu Ziland” je saopštila da će otkazati oko 120 usluga do kraja februara zbog odlaganja planova ponovnog otvaranja, što će pogodoti oko 27.000 klijenata. Premijerka DŽasinda Ardern je poručila da su najnovije odluke donete kako bi se vladi omogućilo više vremena da se pripremi za omikron.

Komentari (0)

Svet