Fokus

U Britaniji vakcinisano 75 odsto stanovništva, a broj obolelih u naglom porastu

Komentari

Autor: Fonet, Euronews

02/06/2021

-

19:12

U Britaniji vakcinisano 75 odsto stanovništva, a broj obolelih u naglom porastu
U Britaniji vakcinisano 75 odsto stanovništva, a broj obolelih u naglom porastu - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Britanske vlasti su danas saopštile da je tri četvrtine odraslog stanovništva primilo bar jednu dozu vakcine protiv virusa korona.

Obe doze vakcine je primilo 49,5 odsto Britanaca starijih od 18 godina, javlja AP.

Cilj vlade je da se vakcinišu sve odrasle osobe, kako bi se zaustavilo širenje opasnijeg oblika virusa, identifikovanog po prvi put u Indiji. 

Ministar zdravlja Mat Henkok je izjavio da je visok nivo prihvatanja vakcinacije rezultat osiguranja da proces bude fer, odnosno činjenica da su vakcine prvo primile starije osobe i one koje su najviše izložene opasnosti.

“Mi Britanci volimo da stojimo u redu, ali ništa nije tako uznemirujuće kao kada ga neko preskače”, rekao je Henkok.

Međutim, ono što zabrinjava jeste da je uprkos visokoj stopi vakcinacije, broj obolelih u ovoj zemlji za samo sedam dana porastao za 36 odsto.

Za manje od nedelju dana, broj obolelih u Britaniji dnevno prelazi preko 4.000 slučajeva, dok se istovremeno beleži po 12 novih smrtnih slučajeva.

Uprkos tome, premijer Boris Džonson insistira da ništa neće zaustaviti sprovođenje plana i potpuno oslobađanje od mera 21. juna.

Džonson iako deluje smireno, priznaje da se broj obolelih povećava zbog novootkrivenih mutacija, a jedna od njih je tzv. tajlandski soj koji se pojavio u ovoj zemlji.

Komentari (0)

Svet