Fokus

Broj novozaraženih u SAD izuzetno blizu prethodnom rekordu, Fauči poručuje: "Teško je predvideti kraj epidemije"

Komentari

Autor: Index

27/12/2021

-

21:21

Broj novozaraženih u SAD izuzetno blizu prethodnom rekordu, Fauči poručuje: "Teško je predvideti kraj epidemije"
Broj novozaraženih u SAD izuzetno blizu prethodnom rekordu, Fauči poručuje: "Teško je predvideti kraj epidemije" - Copyright Tanjug/AP/Jim Lo Scalzo

veličina teksta

Aa Aa

Broj zaraženih virusom korona u Sjedinjenim Američkim Državama je trenutno u velikom porastu, pre svega zbog nove varijante omikron i mogao bi da dostigne novi rekord, ističu zdravstvene vlasti.

Glavni zdravstveni savetnik Bele kuće Entoni Fauči komentarišući brojke rekao je da je očigledan "vertikalni rast". U zemlji je u nedelju bilo 214.499 novozaraženih, skok od 83 odsto prosečno u 14 dana i približava se dnevnom rekordu od 251.232 pozitivnih što je brojka zabeležena u januaru 2021. godine, prenosi Index.

Prosečni broj umrlih je takođe u porastu u posljednjih 14 dana za tri odsto sa 1328 umrlih.  Sjedinjene Države su 24. decembra prešle prag od 197.000 dnevnih slučajeva i imale su 1345 umrlih.

"Neviđen porast broja slučajeva"

Nekoliko država kao što su Delaver, Havaji, Masačusets, Nju Džersi i Njujork zabeležili su neviđeni porast broja zaraženih u poslednjih sedam dana, dodaje New York Times. U Njujorku se takođe beleži porast broja dece hospitalizovane sa kovidom 19.

"Teško je predvideti kraj ove epidemije. Nadamo se da će doći do pada nakon vrhunca, kao i u drugim zemljama poput Južne Afrike", dodao je dr Fauči. 

Tanjug/AP/Mary Altaffer

 

"U zemlji u kojoj je otkriven prvi slučaj omikron varijante, broj inficiranih trenutno opada. Možda je došlo do 'zasićenja', odnosno varijanta je možda dostigla sve ranjive mete, poput nevakcinisanih, kojih u Sjedinjenim Državama još uvek ima mnogo", rekao je.

Omikron varijanta, zaraznija od delta, kako ističe Fauči, deluje da je manje rizična po one koji su primili najmanje dve doze vakcine. Zato se američke zdravstvene vlasti nadaju da će prilikom ovog talasa biti manji broj hospitalizovanih.

Fauči je istakao da ne podržava kampanju vakcinacije sa četvrtom dozom jer smatra da često davanje doza u kratkom vremenskom intervalu onemogućava jačanje imunog sistema protiv koronavirusa.

"Dovoljno je da se sada primi buster. Ne brinite za četvrtu dozu, možda vam nikada neće biti potreba", zaključio je.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet