Fokus

Više od 20 mornara na američkom ratnom brodu zaraženo virusom korona

Komentari

Autor: Tanjug

28/12/2021

-

23:19

Više od 20 mornara na američkom ratnom brodu zaraženo virusom korona
epa/JEROME FAVRE - Copyright epa/JEROME FAVRE

veličina teksta

Aa Aa

Više od 20 mornara na ratnom brodu američke mornarice, što je gotovo četvrtina posade, bilo je pozitivno na testu na kovid 19, zbog čega je brod u ponedeljak bio usidren po strani u luci u Pomorskoj stanici Gvantanamo bej na Kubi, saoštili su američki vojni zvaničnici.

USS Milvoki broji posadu od nešto više od 100 ljudi, a bio je primoran da pauzira sa aktivnostima krajem prošle nedelje zbog izbijanja zaraze koronavirusom, preneo je Glas Amerike.

Zvaničnici sektora odbrane, koji nisu želeli da budu imenovani, rekli su da je broj zaraženih mornara u ovom trenutku relativno konstantan.

USS Milvoki, relativno mali stelt ratni brod, prvi je brod koji je ove godine morao da obustavi svoje raspoređivanje na moru.

Svoje razmeštanje započeo je isplovljavanjem iz Mornaričke stanice Mejport u Džeksonvilu na Floridi 14. decembra i zaustavljen je pre realizacije svoje zakazane posete luci. Brod je išao u region Južne komande SAD.

U međuvremenu, drugi ratni brod je morao da odloži isplovljavanje na more ranije ovog meseca zbog drugog slučaja izbijanja epidemije. Mornarički komandant Šon Robertson, portparol Treće flote, rekao je da je razarač USS Halsej odložio prelazak iz matične luke iz Perl Harbora, na Havajima, u San Dijego jer se značajan broj članova posade zarazio kovidom 19.

Brod je konačno uspeo da napusti Havaje u nedelju.

Zvaničnik mornarice rekao je da je otprilike jedna trećina posade Halseja bila pozitivna na virus, a većina je imala samo blage simptome ili ih nije uopšte imala.

Razarač ima oko 300 članova posade. Zvaničnik je govorio pod uslovom da ostane anoniman.

Robertson je rekao da je posada bila skoro 100 odsto vakcinisana i da niko nije odveden u bolnicu. Ekipi su stavljene na raspolaganje buster doze vakcina. Robertson je takođe rekao da su neki od uzoraka testirani i da su svi bili omikron varijanta.

Mornarica je u saopštenju navela da je posada USS Milvokija "sto odsto imunizovana“ i da su svi oni koji su bili pozitivni na kovid 19 izolovani na brodu i odvojeni od ostalih članova posade.

Prema saopštenju mornarice, "deo" zaraženih ima blage simptome, a o kojoj konkretnoj varijanti se radi još nije poznato.

Broj slučajeva zaraze kovidom 19 porastao je širom zemlje kao rezultat veoma zarazne varijante omikron.

Ostali brodovi mornarice bili su po strani tokom prvih meseci izbijanja virusa prošle godine.

Prvo veće izbijanje virusa u redovima vojske dogodilo se početkom prošle godine na ratnom brodu USS Teodor Ruzvelt, nosaču aviona koji je delovao na Pacifiku.

Ruzvelt je bio po strani na Guamu skoro dva meseca, a više od 1.000 od ukuno 4.800 članova posade bilo je pozitivno.

Jedan mornar je umro, a cela posada je prošla kroz nedelje karantina u rotaciji koja je zadržala dovoljno mornara na brodu da ga očuva bezbednim i funkcionalnim.

Prema najnovijim podacima koje je objavila mornarica, više od 98 odsto svih aktivnih mornara je u potpunosti vakcinisano.

Komentari (0)

Svet