Fokus

Najtopliji decembar na Aljasci ikada, temperatura od 15,5 stepeni Celzijusa

Komentari

Autor: Tanjug

29/12/2021

-

08:11

Najtopliji decembar na Aljasci ikada, temperatura od 15,5 stepeni Celzijusa
Najtopliji decembar na Aljasci ikada, temperatura od 15,5 stepeni Celzijusa - Copyright Privatna arhiva

veličina teksta

Aa Aa

Neobične vremenske prilike na Aljasci donele su dnevne temperature od 15,5 stepeni Celzijusa, što je najviša decembarska temperatura ikada registrovana u toj američkoj saveznoj državi na krajnjem severu zemlje. Na Aljasci, gde u ovo doba godine redovno zavlada veoma oštra zima sa izuzetno niskim temperaturama i snežnim padavinama, ovoga decembra padaju obilne, bujične kiše.

U zajednici grada Kodiak na istoimenom ostrvu u pacifičkom arhipelagu, temperatura vazduha dostigla je u nedelju rekordnih 19,4 stepeni Celzijusa, što je najviša temperaturta vazduha ikada zabeležena u decembru na tom ostrvu, izjavio je naučnik meteorolog Rik Toman iz Centra za klimatsku politiku i procene.

Ocenio je da su vremenske prilike na Aljasci ovoga decembra - "apsurdne", prenosi Rojters. Najozbiljnija neposredna posledica visokih temperature tokom ovoga decembra su obilne kiše.

Oblast Ferbanksa pogodila najžešća kišna oluja sa prosečnim količinama kišnih padavina nezabeleženim još od 1937, rekao je Toman. Obično je decembar u unutrašnjosti Aljaske suv i hladan mesec, jer uobičajeni ledeni vazduh ne može da zadrži mnogo vlage, ali proteklih dana na Aljasci nije tako.

Komentari (0)

Svet