Fokus

Odgovor na pismo koje je uzdrmalo Francusku, načelnik Generalštaba poručio vojnicima da napuste službu

Komentari

Autor: Euronews

12/05/2021

-

10:23

Odgovor na pismo koje je uzdrmalo Francusku, načelnik Generalštaba poručio vojnicima da napuste službu
Odgovor na pismo koje je uzdrmalo Francusku, načelnik Generalštaba poručio vojnicima da napuste službu - Copyright EPA/LUDOVIC MARIN

veličina teksta

Aa Aa

Načelnik Generalštaba francuske vojske pozvao je vojnike da podnesu ostavke ukoliko potpišu kontroverzno pismo, u kojem se upozorava da postoji pretnja od građanskog rata, piše BBC.

General Fransoa Lekointre je u utorak uputio pismo pripadnicima vojske.

"Najrazumniji korak je napustiti instituciju kako bi slobodno izrazili svoje ideje i ubeđenje", rekao general, prenosi BBC navode francuskih medija. 

General nije pretio nikakvim sankcijama, ali je optužio pripadnike službe koji stoje iza pisma da krše svoju "obavezu diskrecije". 

On je rekao da su njihova lična ubeđenja dovela vojsku u nepoželjnu političku debatu.

"Svaki vojnih uživa slobodu mišljenja, ali mora jasno napraviti razliku između građanskih i vojnih dužnosti", naveo je Lekointre.

EPA/PHILIPPE WOJAZER

 

Podsetimo, u objavljenom pismu vojnika se upozorava da je "opstanak" Francuske doveden u pitanje nakon što je vlada napravila "ustupke" islamizmu.

Ono je jednom vreme stajalo na blogu "Plas d''Arm", ali je odatle uklonjeno, da bi ga zatim u nedelju objavio list "Valer aktiel", a prema navodima, virtuelnim potpisima ga je podržalo više od 100.000 Francuza.

U pismu se kritikuje odgovor francuske vlade penzionisanim generalima koji su potpisali prošlomesečno pismo i navodi: "Da li su se oni borili za to da vi dopustite da Francuska postane propala država?".


"Ako izbije građanski rat, vojska će održavati red na svom tlu. Niko ne može da poželi tako strašnu situaciju, ali da, u Francuskoj se sprema građanski rat i vi to savršeno dobro znate," navodi se u pismu.

Oba pisma francuska vlada je osudila. 

Francuska je prethodno predstavila plan borbe protiv onoga što je Makron opisao kao "islamski separatizam".

Taj potez je bio naišao na kritike kako u zemlji, tako i u inostranstvu, koje su ga mahom videle kao napad na islam.

Komentari (0)

Svet