Fokus

Amerikanka tužila TikTok: Morala je da moderira hiljade uznemirujućih video snimaka na kojima su ubistva i mučenja

Komentari

Autor: Euronews Srbija

30/12/2021

-

14:42

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Amerikanka Kendi Frejzer uskoro će možda postati milionerka, ali će cena za to biti veoma visoka. Naime, ona je donedavno bila moderatorka sadržaja na društvenoj mreži TikTok, a nedavno je dala otkaz i tužila je ovu kompaniju zbog toga što nije preduzela mere da zaštiti njeno mentalno zdravlje nakon što je morala da gleda na hilajde sati snimaka na kojima su ubistva, mučenja, kanibalizam, silovanja i samoubistva.

Kako se navodi u njenoj tužbi ona je morala da gleda i do 10 snimaka istovremeno. Na svakih 25 sekundi su joj se učitavali novi video zapisi koje je morala da moderira. Tokom radnog vremena imala je jednu pauzu od 15 minuta u prva četiri sata smene, a zatim dodatnih 15 minuta na svaka dva sata. Ona tvrdi da je posledica svega toga -  depresija, anksioznost, PTSP, noćne more i napadi panike.

Kompanija se oglasila kao i obično - uzdržano. Odbili su praktično da komentarišu ovu tužbu i tvrde da oni rade sve kako bi napravili bezbedno okruženje za svoje zaposlene, uključujući tu i moderatore i to, kako su dodali, "tako da se naši moderatori osećaju mentalno i emocionalno zdravi".

TikTok je kompanija koja je od kada je korona nastupila postala najzastupljenija društvena mreža, praktično je prevazišla sve ostale i ona je u ovoj godini najposećeniji internet domen na svetu, i pobedio je Gugl. Takođe, TikTok je u 2021. godini aplikacija koja je najviše preuzimana.

Prošle godine je TikTok pokušao da učini nešto i da stupi u takozvanu koaliciju tehnoloških giganata koji su povećali bezbednost svojih moderatora, ali očigledno da to nije dovoljno. Inače, ova bivša zaposlena TikToka možda ima dobru osnovu za tužbu, jer je presedan postavljen prošle godine. Fejsbuk je prva kompanija koja je tužena ovim povodom sa tvrdnjom da joj moderacija izazvala PTSP sa istim obrazloženjem. Žena koja je tužila Fejsbuk rekla je da je  gledala na hljade slika silovanja, ubistava i drugih uzmnemirujućih sadržaja. Na sudu je dobila ukupno 52 miliona dolara

Komentari (0)

Svet