Fokus

Novi talas omikrona dostigao vrhunac u Južnoafričkoj Republici

Komentari

Autor: Tanjug

31/12/2021

-

10:00

Novi talas omikrona dostigao vrhunac u Južnoafričkoj Republici
Novi talas omikrona dostigao vrhunac u Južnoafričkoj Republici - Copyright AP Photo/Nardus Engelbrecht

veličina teksta

Aa Aa

Južnoafrička Republika je ukinula pravilo noćnog policijskog časa, a zvaničnici navode da je zemlja možda izašla iz vrhunca četvtog talasa zaraze kovidom 19.

U saopštenju vlade se navodi da je varijanta omikron, iako veoma prenosiva, imala niže stope hospitalizacije od prethodnih talasa i da je došlo do marginalnog povećanja broja smrtnih slučajeva, prenosi BBC.

Omikron soj se prvi put pojavio u Južnoj Africi prošlog meseca, nakon čega je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorila na mogući "cunami" infekcija izazvanih sojevima delta i omikron koje bi mogle da preplave zdravstvene sisteme.

Međutim, u saopštenju južnoafricke vlade objavljenom nakon specijalnog sastanka kabineta, navodi se da su slučajevi i stope prijema u bolnice opali u skoro svim provincijama širom zemlje.

U nedelji zakjučno sa 25. decembrom, broj potvrđenih infekcija iznosio je 89.781, što je manje u odnosu na 127.753 nedelju dana ranije.

Najavljene promene uključuju ukidanje ograničenja kretanja između ponoći i 04:00 sata ujutru, dok će preduzećima biti dozvoljeno da prodaju alkohol po uobičajenim pravilima licenciranja, umesto da se zatvaraju u 23:00 časa.

Otkako je u Južnoafričkoj Republici proglašeno nacionalno stanje katastrofe krajem marta 2020. godine, na snazi su pravila o policijskom času različite težine.

Zemlja i dalje ima "slobodne kapacitete za prijem pacijenata čak i za rutinske zdravstvene usluge" uprkos talasu omikrona, naveli su zvaničnici, a javnost se i dalje poziva da se vakciniše i poštuje protokole javnog zdravlja, uključujući obavezno nošenje maski.

Okupljanje je i dalje ograničeno na 1.000 ljudi u zatvorenom prostoru i na 2.000 na otvorenom ili 50 odsto kapaciteta kako bi se omogucćilo socijalno distanciranje.

Tokom pandemije, Južnoafrička Republika je zabeležila skoro 3,5 miliona slučajeva kovida-19 i više od 90.000 smrtnih slučajeva.

Komentari (0)

Svet