Fokus

Bangladeš poništio odluku da otvori jednu plažu samo za žene

Komentari

Autor: Tanjug

31/12/2021

-

12:15

Bangladeš poništio odluku da otvori jednu plažu samo za žene
Bangladeš poništio odluku da otvori jednu plažu samo za žene - Copyright AP Photo/Manish Swarup

veličina teksta

Aa Aa

Vlasti u Bangladešu poništile su svoju odluku da otvore jednu plažu samo za žene, nakon što su se suočile sa optužbama da su poklekle pred konzervativnim islamistima.

Zvaničnici su 150 metara jedne plaže u priobalnom gradu Koksis Bazar otvorili za žene i decu, ali su nekoliko sati kasnije objavili da odustaju od te ideje, prenosi BBC.

Odluka da se plaža odvoji doneta je na zahtev nekih žena, naveli su zvaničnici.

Bangladeš je zemlja sa većinskim muslimanskim stanovništvom, koja je, kako navodi BBC, i dalje uglavnom konzervativna.

“Žene su zatražile poseban deo na plaži za sebe, jer su se osećale stidljivo i nesigurno na mestu gužve“, izjavio je Abu Sufijan, visoki zvaničnik u tom gradu.

Odluka o podeli plaže je usledila i nakon vesti o grupnom silovanju jedne žene u tom gradu prošle nedelje, što je šokiralo zemlju i izazvalo negodovanje zbog bezbednosti žena u toj oblasti.

Takva odluka vlasti je, međutim, izazvala pometnju na društvenim mrežama, gde su kritičari optužili vladu da je poklekla pred konzervativnim islamistima, koji su nedavno održali masovne skupove tražeći rodnu segregaciju na radnim mestima i u fabrikama.

Jedan komentator je opisao segregaciju na plaži kao “talibistan“, misleći na talibansku islamističku grupu koja je poslednjih meseci ograničavala prava žena u Avganistanu.

Komentari (0)

Svet