Fokus

Saudijska princeza i njena ćerka puštene na slobodu: Bez optužnice u pritvoru provele skoro tri godine

Komentari

Autor: Tanjug

08/01/2022

-

22:46

Saudijska princeza i njena ćerka puštene na slobodu: Bez optužnice u pritvoru provele skoro tri godine
Basma bint Saud - Copyright EPA/MICHAEL REYNOLDS

veličina teksta

Aa Aa

Saudijske vlasti oslobodile su princezu Basmu Bint Saud i njenu ćerku koje su u pritvoru bez optužnice provele skoro tri godine, saopštio je danas njen pravni savetnik.

Princeza Basma (57), članica kraljevske porodice, poznata po kritikama položaja žena u Saudijskoj Arabiji i kao zagovornica temeljnih reformi, nestala je u martu 2019. zajedno sa svojom odraslom ćerkom Souhoud Al Šarif, prenosi Rojters.

"Dve dame su puštene iz proizvoljnog pritvora i stigle su u svoj dom u Džedi u četvrtak, 6. januara 2022.", saopštio je princezin pravni savetnik Henri Estraman.

On je istakao da je princeza dobro, ali da će tražiti medicinsku procenu njenog zdravstvenog stanja.

''Izgleda iscrpljeno, ali je dobro raspoložena i zahvalna što je ponovo sa svojim sinovima", naveo je advokat.

Kancelarija za medije saudijske vlade nije odgovorila na zahtev Rojtersa za komentar, a vlasti nikada javno nisu komentarisale slučaj. Princeza Basma je 2020. preko društvenih mreža saopštila da je godinu dana u zloglasnom zatvoru bez objašnjenja.

Na Tviter nalogu ona je tada poslala molbu svom stricu kralju Salmanu da bude oslobođena iz pritvora uz navode da je "arbitrarno zatvorena u zatvoru Al-Hair" i da se njeno zdravlje pogoršava.

U drugoj poruci tražila je od kralja i njegovog sina prestolonaslednika Mohameda bin Salmana da preispitaju njen slučaj i da je oslobode jer nije uradila ništa pogrešno. Najmlađe dete pokojnog kralja Sauda, princeza Basma, kritikovala je odnos kraljevstva prema ženama.

Trebalo je da otputuje u inostranstvo radi lečenja u vreme hapšenja krajem februara 2019. godine, a nakon pritvora je obaveštena da je optužena da je pokušala da falsifikuje pasoš, saopštio je tada bliski rođak.

Prema njegovoj izjavi, optužbe su kasnije odbačene, ali je ostala u pritvoru zajedno sa ćerkom koja je u to vreme bila sa njom.

Rojters nije mogao da utvrdi da li je njeno hapšenje povezano sa ranijim pritvaranjima članova saudijskih članova kraljevske porodice i istaknutih građana, koje izvori povezuju sa konsolidacijom vlasti prestolonaslednika Mohameda bin Salmana ili suzbijanjem neslaganja, uključujući i aktivistkinje za ženska prava.

U peticiji koja je podneta Ujedinjenim nacijama, od 5. marta 2020. godine, a u koju je Rojters imao uvid, princezina porodica je sugerisala da bi razlog pritvora mogla biti njena uloga „otvorenog kritičara zlostavljanja u Saudijskoj Arabiji, ali isto tako i zbog raspitivanja o zamrznutom bogatstvu koje je ostalo od njenog oca“.

Komentari (0)

Svet