Fokus

Kazahstanski državni sekretar: Neredi su napadi terorista

Komentari

Autor: Tanjug

10/01/2022

-

07:53

Kazahstanski državni sekretar: Neredi su napadi terorista
Kazahstanski državni sekretar: Neredi su napadi terorista - Copyright Tanjug AP/Vasily Krestyaninov

veličina teksta

Aa Aa

Kazahstanski državni sekretar Jerlan Karin je izjavio danas da su nedavni neredi u toj zemlji zapravo bili napadi terorista koji su pokušali da izvedu državni udar.

"Mislim da smo se susreli sa hibridnim terorističkim napadom na Kazahstan koji je, kao krajnji cilj, imao opštu destabilizaciju i eventualno državni udar", rekao je Karin na televiziji "Khabar 24", a prenosi ruska agencija TASS.

Zvaničnik je odbacio poređenja sa "obojenim revolucijama ili plišanom revolucijom", navodeći da je vlada u Kazahstanu isuviše jaka da bi podlegla takvom razvoju događaja. Umesto toga, kako je rekao, nemiri predstavljaju “zaveru unutrašnjih i određene spoljne sile” jer su, kako kaže, među teroristima bili i kazahstanski i strani državljani.

U nekoliko kazahstanskih gradova su 2. januara izbili protesti, koji su eskalirali u masovne nerede. Zakon i red su ponovo uspostavljeni u svim regionima u zemlji 7. januara, saopštile su kazahstanske vlasti. Današnji dan, 10. januar, proglašen je danom žalosti u celoj zemlji.

Komentari (0)

Svet