Fokus

Ko je čovek koji ima poslednju reč o Novakovoj vizi: Ponosan na grčke korene i poznat po oštrim stavovima

Komentari

Autor: Euronews Srbija/T.T, Neos Kosmos

11/01/2022

-

22:01

Ko je čovek koji ima poslednju reč o Novakovoj vizi: Ponosan na grčke korene i poznat po oštrim stavovima
Ko je čovek koji ima poslednju reč o Novakovoj vizi: Ponosan na grčke korene i poznat po oštrim stavovima - Copyright Printscreen/YouTube/Alex Hawke MP, Tanjug/AP/KMJ/GTRES

veličina teksta

Aa Aa

Iako je sud u Melburnu oslobodio srpskog tenisera Novaka Đokovića, tačnije usvojio njegovu žalbu o ukidanju vize nakon što je prethodno proveo šest dana u hotelu, poslednju reč ima ministar za migracije Aleks Houk.

Konačna presuda o tome da li će Novak Đoković igrati na Australijan openu, dakle pripada 44-godišnjem političaru, članu vlade i stranke Skota Morisona, koji ima pravo da poništi donesenu odluku.

Nakon što je došao u žižu svetske javnosti zbog slučaja Novaka Đokovića, naročito veliku pažnju izazvao je u grčkim medijima koji su se danas bavili njegovim korenima.

Naime, porodica Aleksa Houka je iz grčkog sela Hortijatis, današnjeg predgrađa Soluna. U Australiju su došli početkom pedesetih godina prošlog veka u potrazi za boljim životom. Poput mnogih grčkih Australijanaca treće i četvrte generacije, on jedva da govori grčki i nikada nije posetio zemlju porekla.

Houk ne poriče da je u detinjstvu njegova porodica institirala da ima odnos prema Grčkoj, bilo kroz grčke recepte koje je njegova baka pripremala ili dedine priče o uspesima u Drugom svetskom ratu i učešće u Pokretu otpora, rekao je u intervjuu za grčki portal neoskosmos.

Inače, nacisti su u Hortijatisu 2. septembra 1944. godine ubili 146 civila od kojih 109 žena i dece. Među preživelim porodicama bili su Houkovi baka i deka po majci.

"Moja majka je rođena u malom selu zvanom Hortijatis. Mnogi ljudi u Grčkoj dobro znaju te priče, ali i užas i posledice Drugog svetskog rata“, rekao je on.

Houkova majka je preminula kada je imao samo 10 godina, a odgajio ga je otac.

Poznat po oštrim stavovima

Printscreen/YouTube/Alex Hawke MP

 

Houk je diplomirao na Univerzitetu u Sidneju, gde je završio osnovne studije iz umetnosti, a potom master iz državnih i javnih poslova. Služio je šest i godina u australijskoj kraljevskoj vojsci.

Što se njegove poslovne biografije tiče, Houk je do sada bio podsekretar odbrane, ministar za međunarodni razvoj i mir, državni ministar, podsekretar za unutrašnje poslove, državni podsekretar za imigraciju i zaštitu granica i podsekretar za finansije, kao i član parlamenta na različitim parlamentarnim pozicijama.

Njegovo učešće u političkom životu obeleženo je istaknutim javnim stavovima o društvenim pitanjima koji su znali da uzburkaju javnost. U prošlosti je pozivao na to da se istopolni parovi ne tretiraju jednako po zakonu jer je tvrdio da "oni potkopavaju instituciju tradicionalne porodice“.

Godine 2018. podržao je i pravo crkvenih škola da ne primaju decu drugog pola.

Stoga nije tajna da Houk prpada konzervativcima. Deklariše se kao ljubitelj ragbija i vatreni je navijač tima Parramatta Eels.

Sa suprugom Amelijom ima četiri sina – Džeka, Laklana, Tomasa i Džonatana.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet