Fokus

Nova runda testiranja 14 miliona stanovnika kineskog grada, otkrili 97 zaraženih omikronom

Komentari

Autor: Tanjug

12/01/2022

-

09:37

Nova runda testiranja 14 miliona stanovnika kineskog grada, otkrili 97 zaraženih omikronom
Nova runda testiranja 14 miliona stanovnika kineskog grada, otkrili 97 zaraženih omikronom - Copyright Tanjug/Tao Ming/Xinhua via AP

veličina teksta

Aa Aa

Grad Tjenđin na severu Kine je naložio danas drugu rundu testiranja na kovid-19 za svojih 14 miliona stanovnika, nakon otkrića 97 slučajeva izazvanih omikron sojem koji su utvrđeni tokom početnih skrininga započetih u nedelju.

Stanovnici moraju da ostanu u zatvorenom dok se ne dobiju rezultati svih testova na nukleinske kiseline, saopštila je kineska novinska agencija Sinhua.

Vlasti tog grada su do sada sprovele skoro 12 miliona testova, pri čemu je vraćeno 7,8 miliona uzoraka.

Infekcije su prvi put prijavljene u subotu u tom gradu koji je udaljen samo sat vremena od Pekinga, a koji će od 4. februara biti domaćin Zimskih olimpijskih igara.

Kancelarija za prevenciju i kontrolu kovida-19 u Tjenđinu je saopštila da je za sve koji su bili pozitivni u početnoj rundi testiranja utvrđeno da imaju omikron varijantu.

Izvor izbijanja pandemije omikrona je još uvek nepoznat, pošto mnogi koji šire ovaj soj to možda čine nesvesno jer ne pokazuju simptome.

Još nekoliko miliona građana u drugim kineskim gradovima je u izolaciji, u skladu sa striktnom kineskom politikom nulte tolerancije prema kovidu koja je omogućila toj zemlji da u velikoj meri obuzda epidemiju.

Hong Kong je zatvorio vrtiće i osnovne škole nakon što su otkrivene infekcije među učenicima, zabranio je letove iz SAD i sedam drugih zemalja i zadržao 2.500 putnika na kruzeru radi današnjeg testiranja na korona virus.

Kina je u poslednja 24 sata prijavila 166 novih slučajeva kovida, uključujući 33 u Tjenđinu i 118 u provinciji Henan, i osam u gradu Sijan.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet