Planeta

Nulta tolerancija na kovid-19: Masovno testiranje 14 miliona građana u Kini zbog 20 zaraženih

Komentari

Autor: AP / Tanjug

09/01/2022

-

09:24

Nulta tolerancija na kovid-19: Masovno testiranje 14 miliona građana u Kini zbog 20 zaraženih
Nulta tolerancija na kovid-19: Masovno testiranje 14 miliona građana u Kini zbog 20 zaraženih - Copyright Tanjug AP/Jon Chol Jin

veličina teksta

Aa Aa

U lučkom gradu Tijanđinu nedaleko od kineske prestonice Pekinga, danas je počelo masovno testiranje 14 miliona građana nakon što je otkriveno 20 slučajeva kovida 19, od kojih su najmanje dva izazvana omikron sojem. Među zaraženima je 15 učenika od osam do 13 godina, jedan član osoblja u centru za obrazovanje i četiri roditelja.

Testiranje u Tijanđinu trebalo bi da bude završeno u roku od dva dana, prenosi AP i podseća da je Kina intenzivirala sprovođenje svoje strategije nulte tolerancije na kovid 19 pred početak Zimskih olimpijskih igara koje startuju 4. februara u Pekingu. Kineska prestonica je udaljena oko 115 kilometara severozapadno od Tjenđina i povezana je brzom železničkom linijom kojom putovanje između ova dva grada koja traje manje od jednog sata.

Milioni ljudi su zatvoreni u svojim domovima u Sijanu i Južou, dva grada koja su na udaljenosti od oko 420 kilometara, ali imaju veći broj inficiranih korona virusom. U Džengžuu, glavnom gradu provincije Henan udaljenom 70-ak kilometara severno od Južua, takođe se sprovodi masovno testiranje, a od sutra će biti zatvorene škole.

Prva dva slučaja kovida 19 potvrđena u Tijanđinu bila su desetogodišnja devojčica i 29-godišnja žena koja radi školskom produženom boravku i obe su zaražene omikron varijantom.

U naknadnom testiranju njihovih bliskih kontakata, otkriveno je još 18 pozitivnih, ali je 767 testiranih imalo negativan rezuiltat.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet