Fokus

Gutereš traži da se Avganistanu oslobode zamrznute devizne rezerve

Komentari

Autor: Tanjug

13/01/2022

-

19:31

Gutereš traži da se Avganistanu oslobode zamrznute devizne rezerve
Antonio Gutereš tokom govora u Ujedinjenim nacijama - Copyright Tanjug/ Eduardo Munoz/Pool Photo via AP

veličina teksta

Aa Aa

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš apelovao je danas da se suspendiju mere koje Avganistanu onemogućavaju korišćenje novca neophodnog za osnovne usluge i pozvao je na uslovno oslobađanje zamrznutih avganistanskih deviznih rezervi.

"Međunarodno finansiranje bi trebalo da omugući isplatu plata radnika u javnom sektoru, kao i da pomogne avganistanskim institucijama u pružanju zdravstvene zaštite, obrazovanju i drugim neophodnim uslugama", rekao je Gutereš novinarima u Njujorku, prenosi agencija Rojters.

Kako navodi britanska agencija, oko 9,5 milijardi dolara u rezervama avganistanske centralne banke i dalje je blokirano van zemlje, uglavnom u SAD.

"Mora da se očuva funkcija avganistanske Centralne banke i treba joj pomoći, ali i utvrditi način za uslovno oslobađanje deviznih rezervi", poručio je Gutereš.

Generalni sekretar UN je takođe kazao da mora da se učini još više kako bi se izbegao ekonomski krah koji bi doveo do siromaštva, gladi i nemaštine miliona građana.

Šef UN za pomoć Martin Grifits trebalo bi da održi sutra onlajn sastanak sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom.

Gutereš je rekao da će oni razgovarati o stvaranju mehanizama koji bi "omogućili efikasno ubacivanje sredstava u avganistansku ekonomiju" i koji bi takođe stvorili uslove da finansijski sistem u Avganistanu može da radi u lokalnoj valuti.

 

Komentari (0)

Svet