Fokus

"Važno je da prvi talas nije najveći": Upozorenje na cunami na Havajima, Aljasci, pacifičkoj obali, Australiji

Komentari

Autor: Tanjug

15/01/2022

-

21:21 >> 23:49

"Važno je da prvi talas nije najveći": Upozorenje na cunami na Havajima, Aljasci, pacifičkoj obali, Australiji
"Važno je da prvi talas nije najveći": Upozorenje na cunami na Havajima, Aljasci, pacifičkoj obali, Australiji - Copyright Prinstcreen YouTube/BNO News, Caperucita_Feroz, Satelit

veličina teksta

Aa Aa

Nakon velike podvodne erupcije vulkana, koji je doveo do cunamija u ostrvskoj državi Tonga, upozorenje na cunami je na snazi za Havaje, Aljasku, američku pacifičku obalu i Australiju.

Nakon velike podvodne erupcije vulkana, koji je doveo do cunamija u ostrvskoj državi Tonga, Meteorološki zavod Australije je saopštio da postoji pretnja za morsko okruženje na istočnoj obali Australije, ostrvu Lord Hau i ostrvu Norfolk, ali da će situacija biti pažljivo praćena i ažurirana upozorenja po potrebi.

Ljudima u zonama upozorenja na kopnu se savetuje da se pomere jedan kilometar u unutrašnjost ili da odu u područja najmanje 10 metara iznad nivoa mora, preneo je "Sidnej morning herald".

Portparolka Australijskog meteorološkog zavoda izjavila je da oni pomno prate situaciju na južnom Pacifiku kako bi videli šta se dešava sa talasima koji su do sada nastali i daljom vulkanskom aktivnošću.

Značajne varijacije nivoa mora verovatno će se pojavljivati satima, pa čak i danima, a talasi cunamija su snažniji od običnih talasa iste veličine, navodi se u saopštenju.

Biće mnogo talasa i prvi talas možda neće biti najveći, piše dalje u saopštenju.

 

Tanjug AP/Planet Labs PBC via AP

 

Australijska vlada je saopštila da radi na utvrđivanju procene štete i pomoći koja može biti potrebna, dok je upozorenje na cunami za delove Kvinslenda, Viktorije i Tasmanije usledilo nakon upozorenja za ostrvo Norfolk i ostrvo Lord Hau izdato više od četiri sata nakon što su talasi počeli da pogađaju Tongu.

Upozorenje na cunami je na snazi za Havaje, Aljasku i američku pacifičku obalu.

Na Havajima, Pacifički centar za upozorenje na cunami izvestio je da su primećeni talasi od pola metra u Navilivili, u Kauaiu i od 80 centimetara u Hanaleiu, preneo je AP.

Nakon erupcije, stanovnicima Havaja, Aljaske i duž američke pacifičke obale savetovano je da se udalje od obale na viša područja i obrate pažnju na konkretna uputstva lokalnih zvaničnika za upravljanje vanrednim situacijama, rekao je Dejv Snajder, koordinator upozorenja na cunami iz Centra za upozorenje na cunami u Palmeru, na Aljasci.

Prvi talasi koji su pogodili kontinentalni deo SAD imali su oko 30 centimetara u Nikolskom i Adaku na Aljasci.

Talas od oko 20 centimetara primećen je u Montereju, u Kaliforniji, naveo je Nacionalni centar za upozorenje na cunami na Tviteru.

Cunami je pogodio danas i obale japanskih ostrva Amami, a japanska TV stanica NHK javila je da su talasi bili visoki oko 1,2 metra.

Japanska meteorološka agencija prethodno je izdala upozorenje na cunami za obalu zemlje koja izlazi na Tihi okean i pozvala stanovnike da se evakuišu sa primorskih područja nakon velike podvodne erupcije vulkana, koji je doveo do cunamija i u ostrvskoj državi Tonga.

Cunami je prethodno pogodio obale Tonga nakon snažne erupcije vulkana Hunga Tonga, na dnu Tihog okeana.

Na društvenim mrežama su se pojavili snimci na kojima se vidi kako se veliki talasi razbijaju duž priobalnih područja, noseći sve pred sobom, i kako ljudi beze i pokušavaju da se sklone u svoje automobile.

Mnogi delovi Tonge, čiji se glavni grad nalazi 65 kilometara južno od područja erupcije vulkana, suočavaju se sa gotovo potpunim prekidima struje, telefonskih linija i Interneta.

Komentari (0)

Svet