Fokus

SZO: Prošle nedelje najveći broj zaraženih koronavirusom

Komentari

Autor: Tanjug

26/01/2022

-

13:06

SZO: Prošle nedelje najveći broj zaraženih koronavirusom
Tanjug/AP/Yorgos Karahalis - Copyright Tanjug/AP/Yorgos Karahalis

veličina teksta

Aa Aa

Tokom protekle nedelje širom sveta registrovan je 21 milion novih slučajeva koronavirusa, što je najveći nedeljni broj novozaraženih od početka pandemije, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

Kako se navodi u saopštenju, broj preminulih uglavnom je ostao nepromenjen, više od 50.000 smrtnih ishoda, prenosi agencija AP.

U svojoj nedeljnoj proceni pandemije, SZO je navela da je broj novih infekcija korona virusom porastao za pet odsto, ali i da se čini da se stopa rasta usporava.

SZO navodi da je najveći porast slučajeva korona virusa zabeležen na Bliskom istoku, sa porastom od 39 odsto, nakon čega sledi skok od 36 odsto u jugoistočnoj Aziji.

Takođe, broj smrtnih ishoda porastao je u jugoistočnoj Aziji, na Bliskom istoku i u Južnoj i Severnoj Americi, ali je opao u drugim regionima.

Generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus upozorio je u ponedeljak da će kovid-19 biti deo naših života još neko duže vreme, i da ćemo svi morati da naučimo da živimo s njim.

Kako je dodao, izvesno je da dokle god korona virus bude kružio planetom, nastaviće da mutira na nepredvidive i opasne načine.

"Opasno je pretpostaviti da će omikron biti poslednji soj, ili da je ovo kraj pandemije. Štaviše, na globalnom nivou, uslovi su idealni da se pojave novi sojevi", rekao je generalni direktor SZO.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet