Fokus

Povlači se najstariji sudija Vrhovnog suda SAD, zakletvu položio pre 28 godina

Komentari

Autor: Tanjug

26/01/2022

-

19:40

Povlači se najstariji sudija Vrhovnog suda SAD, zakletvu položio pre 28 godina
Stiven Brejer - Copyright Tanjug AP/Steven Senne

veličina teksta

Aa Aa

Liberalni sudija i najstariji član Vrhovnog suda SAD Stiven Brejer (83) povući će se na kraju sadašnjeg mandata koji ističe krajem juna, izvestili su američki mediji, što daje predsedniku Džozefu Bajdenu priliku da imenuje naslednika koji bi mogao da bude na tom položaju decenijama, prenosi Rojters.

Kako navode CNN i NBC Njuz, Brejer je doneo više važnih presuda kojima se podržavaju prava na abortus i pristup zdravstvenoj zaštiti, pomogao je u unapređenju LGBT prava i doveo u pitanje ustavnost smrtne kazne, ali je često nailazio na neslaganja u sudu u kojem trenutno postoji konzervativna većina u odnosu 6-3.

Brejera je u Vrhovni sud SAD imenovao demokratski predsednik Bil Klinton 1994, a samo je konzervativni sudija Klarens Tomas, jedan od dvojice Afroamerikanaca ikada u najvišoj sudskoj instanci, služio duže među sadašnjim sudijama, pridruživši mu se 1991. godine.

Bajden je tokom kampanje za predsedničke izbore 2020. obećao da će predložiti Afroamerikanku da popuni bilo koje upražnjeno mesto u Vrhovnom sudu, što bi bilo prvi put u istoriji.

Demokrate imaju tesnu većinu u Senatu, koji prema američkom ustavu treba da potvrdi kandidate za Vrhovni sud, navodi Rojters.

Komentari (0)

Svet