Fokus

Severna Koreja potvrdila testiranje rakete, objavljene fotografije iz svemira

Komentari

Autor: Tanjug

31/01/2022

-

07:52

Severna Koreja potvrdila testiranje rakete, objavljene fotografije iz svemira
Severna Koreja potvrdila testiranje rakete, objavljene fotografije iz svemira - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Severna Koreja je potvrdila da je u nedelju testirala balističku raketu srednjeg dometa Hvasong-12, prenela je državna novinska agencija KCNA. To je prvi put od 2017. godine da je testirana raketa koja ima kapacitet da nosi nuklearnu glavu, javlja Rojters.

Pjongjang je objavio fotografije za koje tvrdi da su snimljene s njenog lansiranja najmoćnijeg projektila u posljednjih pet godina. Neobične slike snimljene iz svemira prikazuju delove Korejskog poluostrva i okolnih područja. 

O testiranju severnokorejske rakete srednjeg dometa prve su izvestile južnokorejske i japanske vlasti.

"Inspekcijsko testiranje sa gađanjem cilja sprovedeno je u cilju selektivne inspekcije balističke rakete zemlja-zemlja srednjeg dometa Hvasong-12 i verifikacije ukupne tačnosti ovog raketnog sistema", prenela je KCNA.

Severna Koreja je ranije potvrdila da raketa Hvasong-12 može da nosi "tešku nuklearnu bojevu glavu velike razorne moći", a KCNA prenosi da je lansiranje rakete obavljeno na način da se osigura bezbednost susednih zemalja i da je probna bojeva glava bila opremljena kamerom koja je snimala fotografije dok je letela ka cilju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet