Fokus

Soroš komentarisao Kinu i Sija Đinpinga: Preti kriza velikih razmera, pitanje je hoće li ostati predsednik

Komentari

Autor: Bloomberg, Jutarnji, Euronews Srbija

01/02/2022

-

15:57

Soroš komentarisao Kinu i Sija Đinpinga: Preti kriza velikih razmera, pitanje je hoće li ostati predsednik
Si Đinping i Džordž Soroš - Copyright profimedia, AP/Ronald Zak

veličina teksta

Aa Aa

Džordž Soroš, poznati milijarder, filantrop i politički aktivista poručio je da Kini preti eknomska kriza nakon što se tržišni "bum" na polju nekretnina prošle godine, završilo fijaskom.

Soroš je u ponedeljak održao govor na Institutu "Huver" pri američkom Univerzitetu Stenford, rekavši da predsednik Kine Si Đinping možda neće uspeti da povrati poverenje u sektor nekretnina, koji doprinosi BDP-u zemlje sa čak 29 odsto i dugi niz godina je glavni pokretač kineskog ekonomskog rasta.

Procvat kineskog tržišta nekretnina bio je utemeljen na neodrživom modelu koji se koristio u lokalnim vlastima i podsticao ljude da većinu svoje ušteđevine ulažu u nekretnine, rekao je Soroš. Dodao je i da strategija kineske vlade da obuzda taj procvat otežava posao posrnulom divu nekretnina, odnosno kompaniji Evergrande da otplati dugove.

Podsetimo, Evergrande je najzaduženija kompanija za razvoj nekretnina na svetu sa dugovima većim od 300 milijardi dolara, uključujući gotovo 20 milijardi u obveznicama na međunarodnim tržištima. Problemi koji su ove godine pogodili ovu grupu, izazvali su duboku krizu među, dugovima opterećenim kineskim kompanijama u sektoru nekretenina.

"Treba videti kako će se kineske vlasti nositi s krizom. Možda su predugo odlagali uplitanje u krizu, a sada je poljuljano poverenje ljudi", rekao je Soroš.

Inače, on je u poslednjih nekoliko godina istaknuti kritičar Sija i vladajuće Komunističke partije Kine, a sada je prokomentarisao i da je kineskom predsedniku namera da dostigne nivo Mao Cedunga i Denga Sjaopinga.

"S obzirom na snažno protivljenje unutar Komunističke partije, Si Đinpingovo pažljivo koreografsko uzidanje na nivo Mao Cedunga i Denga Sjaopinga možda se nikada neće dogoditi", rekao je i naveo Sijeve neprijatelje unutar partije, krizu sa nekretninama, neefikasne vakcine i pad nataliteta kao faktore koji deluju protiv njega.

Kina je inače dugo odbacivala Soroševe kritike, posebno kada je 2019. godine Sija nazvao "najopasnijim protivnikom otvorenih društava".

Šezdesetosmogodišnji predsednik Kine se pozicionirao tako da obezbedi sebi i treći mandat na mestu šefa države i generalnog sekretara Komunističke partije.

Pre samo tri meseca visoki partijski zvaničnici su izjavili da je Kina dostigla "novu istorijsku početnu tačku" pod Sijevim vođstvom, postavljajući teren za proces koji bi mogao da ga uzdigne na nivo Maoa i Denga - omogućavajući mu da upravlja zemljom na neodređeno vreme.

Soroš međutim, predviđa da će biti borbe oko toga kako će Si upravljati ekonomijom i pandemijom zbog čega bi lako mogao da bude svrgnut sa vlasti.

 

Komentari (0)

Svet