Fokus

Si Ðinping obećao bezbedne i spektakularne Olimpijske igre u Pekingu: "Svet okreće oči ka Kini"

Komentari

Autor: Tanjug

03/02/2022

-

09:56

Si Ðinping obećao bezbedne i spektakularne Olimpijske igre u Pekingu: "Svet okreće oči ka Kini"
Tanjug/AP/Ng Han Guan - Copyright Tanjug/AP/Ng Han Guan

veličina teksta

Aa Aa

Zimske olimpijske igre u Pekingu, koje se sutra zvanično otvaraju, biće dobro organizovane, bezbedne i spektakularne, izjavio je danas kineski predsednik Si Ðinping.

On je putem kratke video poruke, u obraćanju učesnicima sednice Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) u Pekingu, rekao da je Kina imala aktivnu ulogu u tom olimpijskom pokretu od organizovanja letnjih Olimpijskih igara 2008. godine, prenosi agencija Rojters.

Predsednik Si je dodao i da je za ove zimske igre, kao što je obećano, Kina animirala oko 300 miliona Kineza da se uključe u zimske sportove.

EPA/XINHUA/LI XUEREN

 

"Od olimpijskog slogana "Jedan svet - jedan san"  iz 2008. godine do slogana "Zajedno za zajedničku budućnost" za 2022. godinu, Kina je aktivno učestvovala u olimpijskom pokretu i dosledno se zalagala za olimpijski duh", izjavio je Si.

On je izjavio da će se Zimske olimpijske igre otvoriti sutra uveče i da “svet okreće oči ka Kini“.

"Duhovi bojkota iz prošlosti"

"Kina ja spremna. Daćemo sve od sebe da svetu pružimo dobro organizovane, bezbedne i spektakularne Igre", poručio je kineski predsednik.

Kineska prestonica će tako postati prvi grad u svetu koji će biti domaćin i letnjeg i zimskog izdanja Olimpijskih igara, iako su pripreme, kako navodi Rojters, pogođene diplomatskim bojkotom i pandemijom korona virusa.

Naime, Sjedinjene Države, Britanija i neke druge savezničke zemlje organizovale su diplomatski bojkot Igara zbog navodnog kršenja ljudskih prava u Kini. Grupe za ljudska prava su u više navrata kritikovale MOK što je za domaćina Igara izabrao Kinu, dok je predsednik MOK-a Tomas Bah branio izbor organizacije za Olimpijske igre 2022. godine, navodeći da MOK nije političko telo niti je njegov mandat da utiče na zakone u suverenim državama.

On je danas izjavio da je tokom dve godine uoči održavanja Igara u Pekingu video da se na "horizontu pomaljaju tamni oblaci rastuće politizacije sporta", kao i da se se "u umovima nekih ljudi" ponovo bude "duhovi bojkota iz prošlosti".

Takođe je ukazao na velike komercijalne mogućnosti koje su stvorile ove Igre, koje će, prema njegovom mišljenju, transformisati globalnu industriju zimskih sportova.

"Danas možemo reći da je Kina zemlja zimskih sportova. Zbog toga će Peking 2022. biti početak nove ere za globalne zimske sportove", izjavio je Bah. On je procenio da će kineska industrija zimskih sportova vredeti oko 150 milijardi dolara do 2025. godine, od čega će, kako navodi, imati koristi industrija zimskih sportova širom sveta.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet