Fokus

Otkrivaju se detalji akcije u Siriji: Vođa ID razneo sebe, žene i šestoro dece

Komentari

Autor: AP, Gardijan

03/02/2022

-

18:57

Otkrivaju se detalji akcije u Siriji: Vođa ID razneo sebe, žene i šestoro dece
Otkrivaju se detalji akcije u Siriji: Vođa ID razneo sebe, žene i šestoro dece - Copyright EPA-EFE/US STATE DEPARTMENT, AP Photo/Ghaith Alsayed

veličina teksta

Aa Aa

Vođa Islamske države ubijen je tokom noćne racije koju su izvele američke specijalne snage u severozapadnoj sirijskoj provinciji Idlib, rekao je predsednik Džo Bajden u četvrtak.

Napad je bio usmeren na Abu Ibrahima al-Hašimija al-Kurajšija, koji je preuzeo čelo militantne grupe 31. oktobra 2019. godine, samo nekoliko dana nakon što je vođa Abu Bakr al-Bagdadi poginuo tokom američke racije u istoj oblasti.

Bajden je rekao da je al-Kurajši umro kao i al-Bagdadi, aktivirajući bombu koja je ubila njega i članove njegove porodice, uključujući žene i decu, dok su se američke snage približavale, piše AP.

Operacija je usledila u trenutku kada Islamska država pokušava da izvede niz napada u regionu, uključujući napade krajem prošlog meseca da se zauzme zatvor na severoistoku Sirije u kome se nalazi najmanje 3.000 pritvorenika ID, što je najveća operacija poslednjih godina.

"Zahvaljujući hrabrosti naših trupa, ovog užasnog terorističkog vođe više nema", rekao je Bajden. On je rekao da je al-Kurajši odgovoran za štrajk u zatvoru, kao i za genocid nad narodom Jazida u Iraku 2014.

Nešto kasnije neimenovani visoki zvaničnik američke administracije rekao je za Rojters da se vođa terorista sam razneo, ubivši sebe i svoju porodicu.

Detalji akcije

U međuvremenu, otkrivaju se detalji akcije.

Američke specijalne snage sletele su helikopterima i napale kuću u delu Sirije pod kontrolom pobunjenika, sukobljavajući se dva sata sa naoružanim ljudima, rekli su svedoci.

Stanovnici su opisali neprekidnu pucnjavu i eksplozije koje su potresle grad Atmeh u blizini turske granice, oblast punu kampova za interno raseljena lica iz građanskog rata u Siriji.

Bajden je rekao da je naredio američkim snagama da „preduzmu sve dostupne mere predostrožnosti kako bi svele civilne žrtve na najmanju moguću meru“, dodajući da su zbog toga odlučili da ne izvrše vazdušni napad na kuću.

U prvimi zveštajima nevedeno je da je ubijeno 13 ljudi, uključujući šestoro dece i četiri žene.

Bajden je, zajedno sa potpredsednicom Kamalom Haris i višim pomoćnicima za nacionalnu bezbednost, pratio prenos operacije uživo iz sobe za situacije Bele kuće, prema zvaničniku.

Specijalne snage SAD pokrenule su napad na severozapad Sirije

Operacija je označila vojni uspeh za Sjedinjene Države u važnom trenutku nakon što su zabeleženi neuspesi na drugim mestima – uključujući haotično povlačenje iz Avganistana – zbog čega su mnogi došli do zaključka da globalna moć SAD slabi.

Kuća, okružena maslinovim drvećem u poljima izvan Atmeha, ostala je sa razorenim gornjim spratom i tragovima krvi na sve strane. Novinar AP-a na terenu i nekoliko stanovnika rekli su da su videli delove tela razbacane u blizini mesta. Većina stanovnika govorila je pod uslovom da ostane anonimna zbog straha od odmazde.

"Misija je bila uspešna. Nije bilo američkih žrtava", rekao je sekretar za štampu Pentagona Džon Kirbi u kratkom saopštenju.

Idlib je uglavnom pod kontrolom boraca koje podržava Turska, ali je takođe uporište Al Kaide i dom nekoliko njenih vrhunskih operativaca. Drugi militanti, uključujući ekstremiste iz rivalske grupe Islamske države, takođe su našli utočište u regionu.

"Prvi trenuci su bili zastrašujući, niko nije znao šta se dešava", rekao je Jamil el-Deddo, stanovnik obližnjeg izbegličkog kampa.

"Bili smo zabrinuti da bi to mogla biti sirijska letelica, što je budilo sećanja na bombe koje su nekada bile bačene na nas", dodao je on, misleći na kontejnere punjene sirovim eksplozivom koje su snage predsednika Bašara Asada koristile protiv protivnika tokom sirijskog sukoba.

Gornji sprat niske kuće bio je skoro uništen; soba se tamo srušila, pa su bele cigle pale na zemlju ispod.

Na zidovima i podu ostatka građevine mogla se videti krv. U srušenoj spavaćoj sobi ostali su dečiji krevetac i plišani zeka. Na jednom oštećenom zidu još je visila plava plastična ljuljaška za bebe. Religijske knjige, uključujući biografiju islamskog proroka Muhameda, bile su u kući.

Tokom akcije u kojoj je ubijen vođa ID u Siriji stradalo i šestoro dece 

Unicef je potvrdio da je tokom noći šestoro dece poginulo dok je jedna devojčica teško povređena u pograničnom gradu Atme u severozapadnoj Siriji, rekao je Bertrand Bajnvel, regionalni direktor Unicefa za Srednji istok i Severnu Afriku. 

"Prema izveštajima, oblasti grada u kojima žive civili su teško oštećeni. 

"Od početka godine nasilje se pojačalo u gradu Idlibu u severozapadnom delu Sirije, gde živi oko 1.2 miliona dece kojoj je potrebna pomoć. Mnoge porodice su interno raseljene jer su godinama bežale od nasilja u drugim gradovima Sirije.

"Nedavni porast nasilja dolazi tokom zimskog perioda kada se temperatura spušta ispod nule u Siriji. Najmanje petoro dece umrlo je u severnom delu Sirije zbog zime u protekle dve nedelje.

Komentari (0)

Svet