Fokus

SAD uvele zabranu izdavanja viza za pojedine Beloruse

Komentari

Autor: Tanjug

04/02/2022

-

08:01

SAD uvele zabranu izdavanja viza za pojedine Beloruse
SAD uvele zabranu izdavanja viza za pojedine Beloruse - Copyright AP Photo/Pavel Golovkin

veličina teksta

Aa Aa

SAD su saopštile da su uvele zabranu izdavanja viza za pojedine Beloruse, čija imena nisu objavljena, navodeći kao razlog, kako kažu, represiju Belorusije nad svojim sportistima u inostranstvu, uključujući i pokušaj prisilnog povratka kuće sprinterke Kristine Cimanovske sa Olimpijskih igara u Tokiju prošle godine.

Ona je u Tokiju odbila da se ukrca u avion za domovinu, kada je uklonjena iz nacionalnog tima nakon što se javno žalila na stručni štab i trenere, podseća Rojters. Sprinterka je, potom, otišla u Poljsku, rekavši da se plaši za sopstvenu bezbednost ukoliko se vrati u Belorusiju, a predsednik Aleksandar Lukašenko je rekao da je bila "izmanipulisana".

"Solidarišemo se sa Cimanovskom i svima ostalima koji su iskusili pokušaje režima da ućutkaju kritike", kazao je državni sekretar SAD Entoni Blinken.

Stejt department nije objavio imena ljudi kojima će biti uskraćene vize. Blinken je u četvrtak pozvao Minsk da "momentalno pusti sve političke zatvorenike i da se uključe u iskren dijalog sa demokratskom opozicijom i građanskim pokretom".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet