Fokus

Novi protesti protiv kovid mera širom Kanade

Komentari

Autor: Tanjug

06/02/2022

-

08:28

Novi protesti protiv kovid mera širom Kanade
Novi protesti protiv kovid mera širom Kanade - Copyright Tanjug/Frank Gunn/The Canadian Press via AP

veličina teksta

Aa Aa

Demonstranti koji se protive vakcinaciji i drugim merama protiv kovida 19 održali su u subotu skupove u više gradova širom Kanade u znak solidarnosti sa jednonedeljnim demonstracijama u glavnom gradu Otavi.

Zvaničnici u Otavi i brojnim glavnim gradovima provincija potrudili su se da eskalirajući protesti protiv mera javnog zdravlja u vezi sa pandemijom proteknu mirno, prenosi AP.

Do subote u podne u Otavi, hiljade demonstranata koji su se okupili na snegom pokrivenom travnjaku ispred brda na kome se nalazi zgrada parlamenta družilo se u blizini vatri na kojima su pekli hot-dogove i delili pecivo, a u Torontu, nekoliko stotina demonstranata okupilo se na južnoj strani zakonodavnog tela Ontarija, dok je u blizini nekoliko stotina zdravstvenih radnika i pristalica marširalo.

Policija Toronta postavila je blokade na ulicama širom centra grada, sprečavajući demonstrante u kamionima ili automobilima da se približe pokrajinskom zakonodavnom telu koje se nalazi u blizini mesta gde se nalazi pet velikih bolnica.

Demonstranti su se takođe okupili u Kvebek Sitiju, Frederiktonu i Vinipegu, a mitinzi su planirani i za Edmonton, Vankuver, Viktoriju i u drugim gradovima.

Policijske snage u tim gradovima poručile su da su izvukle pouke iz problema koje je imala Otava i da su razvile strategije osmišljene da zaštite ključnu infrastrukturu, kao što su vitalni saobraćajni koridori i bolnice, kao i da spreče moguće nasilje, navodi AP.

Demonstranti su poručili da neće otići dok sva ograničenja ne budu ukinuta, pozivajući na smenu vlade kanadskog premijera DŽastina Trudoa.

Trudo je u petak rekao da kanadska vlada ne planira da pošalje vojnike da se bave protestom kamiondžija zbog obavezne vakcinacije, koji je zaustavio saobraćaj u centru Otave.

Više od 200 kamiona i drugih vozila blokiralo je puteve u centru glavnog grada od prošlog petka u protestu bez presedana po kanadskim standardima, preneo je Rojters.

Komentari (0)

Svet