Fokus

Još jedan u nizu incidenata u Iranu - eksplozija u fabrici čelika

Komentari

Autor: T.T.

06/06/2021

-

21:58

Još jedan u nizu incidenata u Iranu - eksplozija u fabrici čelika
Još jedan u nizu incidenata u Iranu - eksplozija u fabrici čelika - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U fabrici kompanije Zarand Iranian Steel na istoku Irana u subotu uveče dogodio se požar, koji je jedan od poslednjih u nizu incidenata širom ove zemlje.

Dok je iranska agencija IRNA izvestila da se dogodila velika eksplozija u ovoj fabrici, guverner Zaranda rekao je za iransku novinsku agenciju Fars da u incidentu nema povređenih i da je sve pod kontrolom.

Do nesreće je, navodno došlo zbog "iznenadnog izlivanja rastopljenog metala u vrućoj peći".

Inače, iranska kompanija Zarand deo je bliskoistočnog holdinga za razvoj rudnika i mineralnih industrija, kojem je ove godine Trampova administracija uvela sankcije.

 

 

"Iranska metalska industrija važan je izvor prihoda za iranski režim, jer je izvor bogatstva za korumpirane lidere i finansiranje niza podlih aktivnosti, uključujući širenje oružja za masovnu destrukciju i njegovih sredstava za isporuku, podrške stranim terorističkim grupama i kršenja ljudskih prava", reklo je tada američko Minsitarstvo finansija. 

Prošle nedelje je najveći brod iranske mornarice "Kharg" potonuo nakon što je uništen u požaru, čiji uzrok još uvek nije poznat. Srećom, posada je uspela da se evakuiše. Takođe, prošle nedelje dogodio se veliki požar u rafineriji nafte u južnom delu Teherana.

profimedia

 

 

Osim toga, Gardijan je nedavno izvestio i o požaru u kompaniji Iran Aircraft Manufacturing (HESA) koja proizvodi letelice, uključujući i dronove i za iranske i pro-iranske snage u provinciji Isfahan. Iranski mediji su, takođe objavili i vest o eksploziji u fabrici hemijskih proizvoda i vatrometa Sepahan Nargostar u istoj provinciji.

 

Komentari (0)

Svet