Fokus

Sastanak koji je pratio ceo svet: Ključne poruke susreta Putina i Sija i najava "nove ere" u odnosima

Komentari
Sastanak koji je pratio ceo svet: Ključne poruke susreta Putina i Sija i najava "nove ere" u odnosima
Putin i Si - Copyright Tanjug/Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

veličina teksta

Aa Aa

Predsednici Rusije i Kine, Vladimir Putin i Si Đinping, sastali su se na marginama otvaranja Zimskih olimpijskih igara u Pekingu, pokazujući solidarnost i dajući podršku jedan drugom usred krize na rusko-ukrajinskoj granici.

U zajedničkoj izjavi lideri Rusije i Kine dotakli su se nekih od glavnih nesuglasica između Moskve i Zapada. Istakli su da se "protive proširenju NATO" i pozvali "aktere koji predstavljaju samo manjinu na međunarodnom nivou da prestanu sa zagovaranjem jednostranih pristupa rešavanju međunarodnih pitanja".

Si, koji se skoro dve godine nije sreo sa nekim drugim stranim liderom, rekao je da Kina i Rusija "čvrsto podržavaju jedna drugu u zaštiti njihovih suštinskih interesa". Sa druge strane, Putin je najavio novi dogovor koji bi značio snabdevanje Kine većim količinama gasa putem novog gasovoda, preneo je Vašington post.

"Rusija odgovara na politiku SAD"

Iz Pekinga su rekli i da su postupci Rusije deo odgovora na globalnu politiku SAD, pre nego deo plana za ruski ekpanzionizam. Dva lidera dotakla su se još nekih problema sa kojima se njihove zemlje suočavaju, kao što je, na primer, pitanje Tajvana za Kinu.

"Rusija i Kina stoje zajedno nasuprot pokušajima spoljnih sila da potkopaju bezbednost i stabilnost u njihovim regionima. Nameravamo da se suprotstavimo ovom mešanju u unutrašnju politiku suverenih zemalja", saopštili su Putin i Si.

Otvaranju Zimskih olimpijskih igara nije prisustvovao američki predsednik Džo Bajden, jer su SAD stupile u "diplomatski bojkot" Igara, u znak protesta zbog toga što, kako je navedeno, Peking krši ljudska prava.

Greg Baker/Pool Photo via AP, File

 

Nekoliko dana pre sastanka Sija i Putina, Kina je bila jedina članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija koja je, zajedno sa Rusijom, glasala da se ne održi sastanak koji su SAD sazvale kako bi se raspravljalo o rusko-ukrajinskoj krizi.

"Nova era odnosa"

Takođe, uoči susreta sa Sijem, Putin je u kineskim državnim medijima objavio pismo u kom je pohvalio "novu eru" odnosa Kine i Rusije, ukazavši na sve veće ekonomske i energetske veze među ovim zemljama, preneo je CNN.

Iz Pekinga su pokazali da su spremni da stanu na stranu Rusije u trenutnoj napetoj situaciji nastaloj gomilanjem ruskih trupa na granici sa Ukrajinom. Naime, Kina je istakla da "razume i podržava predloge koje je Ruska federacija sastavila, a koji se tiču bezbednosnih garancija u Evropi".

Iako još nema saglasnosti po svim pitanjima između dvojice lidera i malo je verovatno da će Moskva i Peking biti u nekoj vrsti apsolutnog saveza, ipak su i jedan i drugi signalizirali da žele da smanje uticaj SAD u svojim regionima, preneo je Gardijan.

Istakli su odlučnost njihovih zemalja da se "zajednički usprotive stvaranju zatvorenih blokova u azijsko-pacifičkom regionu", kao i da se "oštro suprotstave negativnom uticaju koji američka može imati na bezbednost indo-pacifičkog regiona".

"Radimo zajedno na oživljavanju istinskog multilateralizma. Odbrana pravog duha demokratije služi kao pouzdana osnova za ujedinjenje sveta u prevazilaženju kriza i odbrani jednakosti", rekao je Si Putinu, piše Gardijan.

Čitav jedan pasus u saopštenju dvojice lidera je posvećen objašnjenju njihovog razumevanja pojma "demokratija", uz napomenu da obe zemlje imaju "dugogodišnju demokratsku tradiciju".

Međutim, istakli su da se "zalaganje za demokratiju ne sme koristiti za vršenje pritisaka na druge zemlje".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet