Fokus

U luksuzne vile porodica bivšeg predsednika Kazahstana u Nemačkoj uložila 100 miliona evra

Komentari

Autor: Tanjug

13/02/2022

-

23:25

U luksuzne vile porodica bivšeg predsednika Kazahstana u Nemačkoj uložila 100 miliona evra
Hotel Zamak Bilerhoe - Copyright EPA/ULI DECK

veličina teksta

Aa Aa

Porodica bivšeg predsednika Kazahstana Nursultana Nazarbajeva ima veliko bogatstvo u Nemačkoj, a reč je o sumi od 100 miliona evra uloženih u luksuzne vile u Baden Badenu, piše Dojče vele (DW). Freske, veličanstveni lusteri, plafoni obloženi plemenitim drvetom - enterijer dvorca Zelah je impresivan, navodi DW.

Poznata banja sa jednako poznatom kockarnicom u koju je rado dolazilo i rusko plemstvo, od pada gvozdene zavese je veoma je omiljeno među postsovjetskim multimilionerima. U 19. veku dvorac Zelah je bila letnja rezidencija ruskog carskog diplomate Mihaila Hreptoviča.

Decenijama je impozantna zgrada stajala prazna i propadala sve dok je, prema pisanju lokalne štampe, nisu kupili "kazahstanski investitori" i detaljno je obnovili.

AP/Kazakhstan's Presidential Press Service

Nursultan Nazarbajev

Gotovo 10 godina su novi vlasnici gradili i uređivali imanje po svom ukusu - uz dvorac izgrađeno je nekoliko velikih stambenih zgrada, prostrani park s fontanom i delom podzemni rekreacioni centar - veličine 1.000 kvadratnih metara. Staklenu kupolu nad bazenom dužine 25 metara nemoguće je ne videti na satelitskim snimcima Gugla, navodi DW.

Najmanje 60 miliona evra uloženo je u izgradnju imanja dvorca Zelah, koja je završena pre otprilike dve godine. Kao što upis u Nemački trgovački registar dokumentuje, osnovni kapital dvorca Zelah Invest GmbH, koji poseduje i upravlja imovinom, sukcesivno je, kako dodaje Dojče vele, povećan za taj iznos.

Kazahstanski investitori uz dvorac Zelah poseduju još tri nekretnine u regionu, uključujući izvanredne arhitektonske spomenike - bivšu vilu arhitekte Gustava Štroa, izgrađenu početkom 20. veka i Hotel Bilerhoe. Za sve četriri nekretnine je ukupno utrošeno više od 100 miliona evra, pokazuju dokumenti, dodaje Dojče vele.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet