Fokus

Nakon demonstracija i nereda rođaci bivšeg kazahstanskog predsednika smenjeni sa pozicija

Komentari

Autor: Tanjug

17/01/2022

-

11:09

Nakon demonstracija i nereda rođaci bivšeg kazahstanskog predsednika smenjeni sa pozicija
Tanjug/AP - Copyright Tanjug/AP

veličina teksta

Aa Aa

Nećak bivšeg kazahstanskog predsednika Nursultana Nazarbajeva, Samat Abiš smenjen je sa mesta zamenika komandanta u Komitetu za nacionalnu bezbednost, saopšteno je danas iz kancelarije predsednika.

Timur Kulibajev, Nazarbajevljev zet takođe je danas podneo ostavku na mesto predsednika glavne poslovne lobističke grupe te centralnoazijske zemlje, prenosi agencija Rojters.

Nazarbajev (81), važio je za najmoćnijeg političara u toj zemlji, čak i nakon što se povukao 2019. godine, međutim, od početka masovnih protesta početkom ovog meseca, a koji su prerasli u otvorene sukobe sa snagama bezbednosti, nije se pojavljivao u javnosti.

Predsednik Kasim-Žomart Tokajev, koji je svojevremeno preimenovao glavni grad Kazahstana u ime Nazarbajeva, preuzeo je ulogu predsedavajućeg Savetom bezbednosti tokom nemira u zemlji, čime je okončana njihova saradnja, navodi britanska agencija.

Prošle nedelje, Tokajev je izjavio da oni koji su stekli bogatstvo tokom vladavine Nazarbajeva sada moraju da to podele sa javnošću.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet