Fokus

Lavrov obavestio Putina: Ruske diplomate završavaju odgovor na predloge SAD o ukrajinskoj krzi

Komentari

Autor: Tanjug

14/02/2022

-

19:58

Lavrov obavestio Putina: Ruske diplomate završavaju odgovor na predloge SAD o ukrajinskoj krzi
Sergej Lavrov i Vladimir Putin - Copyright Tanjug/AP/Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin

veličina teksta

Aa Aa

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov obavestio je danas predsednika Rusije Vladimira Putina da moskovske diplomate završavaju odgovor na 10 stranica na predloge SAD za ublažavanje rastućih tenzija u Ukrajini.

Tokom razgovora koji je prenosila državna televizija, Lavrov je Putinu preneo da su SAD odbile nekoliko ključnih ruskih zahteva, uključujući i onaj o sprečavanju pridruživanja Ukrajine NATO-u i povratak na granice te organizacije pre 1997. godine.

"Naravno, ovo nas ne može zadovoljiti", rekao je Lavrov, preneo je BBC.

On je, međutim, rekao Putinu da postoji prostor za dogovor sa SAD o ograničavanju raspoređivanja raketa zemlja-zemlja srednjeg i kratkog dometa.

Takve rakete su ranije bile zabranjene prema Dogovoru o eliminisanju raketa srednjeg i kratkog dometa.

Bivši američki predsednik Donald Tramp povukao se iz sporazuma 2019. godine, navodeći kao razlog raspoređivanje nove ruske krstareće rakete čime je, kako je tvrdio Rusija prekršila sporazum.

Kremlj je krajem decembra 2021. uputio niz zahteva Sjedinjenim Državama i Severnoatlantskom savezu, među kojima je i traženje pisanih garancija za bezbednost Rusije, nakon čega je usledila živa diplomatska aktivnost koja još nije dovela do razrešenja ukrajinske krize, tokom koje Zapad optužuje Moskvu da priprema invaziju na svog suseda.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet