Evropa

Cena rata u Evropi: Ekonomsko-energetski aspekt ukrajinske krize i kako bi nedostatak gasa uticao na Srbiju

Komentari

Autor: Euronews Srbija

10/02/2022

-

22:56

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Malo diplomatije, malo zveckanje oružjem - tako se može opisati ekonomska situacija sa ukrajinskom krizom. Saveznici koji Rusiji prete sankcijama su sve samo ne ujedinjeni u stavu kako bi one mogle da izgledaju. 

A kakve bi posledice mogle da imaju, ukoliko do rata u Evropi dođe, o tome su u emisiji Euronews veče govorili ekonomista Slaviša Tasić i stručnjak za energetiku Željko Marković.

Prva žrtva sukoba mogao bi da bude energetski sektor, kako evropski gde nema dovoljnih količina gasa, tako i ruski koji taj energent prodaje.

Euronews/Printscreen

Željko Marković

Gosti su saglasni da bi Evropa podnela mnogo veći teret od SAD zbog razvijenih trgovinskih odnosa sa Rusijom, a govorili su i o tome kako bi se gasna kriza osetila u Srbiji.

Tasić je ocenio da je Evropa imala čudnu politiku kada su energenti u pitanju - ugasila je svoje nuklearne elektrane i ne dozvoljava eksploataciju gasa, koja je prisutna u SAD.

"Evropa ima razvijenije trgovinske odnose sa Rusijom, i energetski je zavisna, 40 odsto zavisi od Rusije. Amerika je nezavisna u energetici, ona je pre desetak godina uspostavila nezavisnost, ima svoj gas i naftu. Nešto uvozi, nešto izvozi, ali u suštini ima dovoljno za sebe, ne zavisi kao ranije", rekao je Tasić.

Euronews/Printscreen

Slaviša Tasić

Marković se osvrnuo na eventulane posledice po Srbiju, iako se nada da do rata neće doći i da će velike sile sukob rešiti dijalogom.

"Kod nas se gas koristi mnogo više nego u EU, koristi se za grejanje, nešto u industriji, za grejanje tople vode, upotreba gasa u našim domaćinstvima je veća. Možemo dobiti količine gasa po dugoročnom ugovoru. Svaka takva tenzija će uticati, ne možda kroz gas, ali kroz cene svakako", istakao je Marković.

Iz Diseldorfa se u emisiju uključio novinar Dojče velea Srećko Matić koji je objasnio poziciju nemačke vlade u ukrajinskoj krizi, odnosu prema Severnom toku 2 i šta bi bivša kancelarka Angela Merkel uradila u ovakvoj situaciji.

Euronews/Printscreen

Srećko Matić

On je rekao da je strah od inflacije u toj zemlji mnogo veći od straha od korone ili eskalacije situacije na istoku Evrope.

"Računi za struju su papreni, inflacija je na rekordnom nivou, na nivou koji ova zemlje ne pamti od ujedinjenja pre 30 godina. U decembru prošle godine iznosila je 5,3 odsto, svi su očekivali da će u januaru pasti, ali usledio je šok - 4,09 u januarua 2022. Cene gasa su porasle za 47 odsto, lož ulje 41 odsto, električna energija 18 odsto", rekao je Matić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa