Evropa

Le Mer reagovao na Bajdenovu poruku: Evropa ne mora da sledi stav SAD o Severnom toku 2

Komentari

Autor: Tanjug

08/02/2022

-

16:11

Le Mer reagovao na Bajdenovu poruku: Evropa ne mora da sledi stav SAD o Severnom toku 2
Emanuel Makron i Bruno Le Mer - Copyright AP/EPA POOL/Christophe Petit Tesson

veličina teksta

Aa Aa

Francuski ministar ekonomije Bruno Le Mer izjavio je danas da Evropa ne treba da bude "povučena" i da sledi stav SAD o gasovodu Severni tok 2, a povodom poruke američkog predsednika Džoa Bajdena da neće biti tog gasovoda ako Rusija napadne Ukrajinu.

"Amerikanci neće morati da snose iste posledice sukoba u Ukrajini kao Evropljani, posebno u pogledu cena energenata. Neka nas Amerikanci ne vuku na poziciju koja nije stav Evropljana", rekao je Le Mer za radio Frans Inter, prenosi Politiko.

Bajden je u ponedeljak, tokom posete nemačkog kancelara Olafa Šolca Vašingtonu, uputio jasno upozorenje da gasovoda Severni tok 2, koji ide od Rusije do Nemačke, neće biti u slučaju ruske invazije na Ukrajinu.

"Mi ćemo ga okončati. Obećavam. Bićemo u stanju da to učinimo", rekao je Bajden.

Šolc je istakao jedinstvo sa SAD, ali nije direktno pominjao gasovod, dok je Le Mer danas apostrofirao potrebu za nezavisnim stavom Evrope o Severnom toku 2, za koji je rekao da je „jedan od ključnih elemenata za rešenja (ukrajinskog) sukoba“.

Francuski predsednik Emanuel Makron sastao se juče u Moskvi sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, pri čemu francuski lider, kako navodi Politiko, nije uspeo da parira "Putinovim provokativnim izjavama o NATO-u".

"Zahvaljujući Makronu, Evropljani imaju nezavisnu poziciju u ukrajinskoj krizi, s interesima koji su drugačiji od onih koje imaju Amerikanci, i treba da budemo u stanju da kažemo našim američkim saveznicima na najjasniji mogući način - mi imamo drugačije interese od SAD u ovoj krizi. Put koji mi preferiramo nisu konfrontacije, ne pretnje, već dijalog i deeskalacija", zaključio je Le Mer. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa