Evropa

Makron i Džonson o ukrajinskoj krizi: Potrebno održati dijalog radi deeskalacije situacije

Komentari

Autor: Tanjug

05/02/2022

-

17:25

Makron i Džonson o ukrajinskoj krizi: Potrebno održati dijalog radi deeskalacije situacije
Makron i Džonson o ukrajinskoj krizi: Potrebno održati dijalog radi deeskalacije situacije - Copyright Tanjug AP/Stefan Rousseau

veličina teksta

Aa Aa

Francuski predsednik Emanuel Makron razgovarao je danas telefonom o ukrajinskoj krizi sa britanskim premijerom Borisom Džonsonom i podvukao potrebu "održavanja dijaloga radi deeskalacije situacije", saopšteno je iz Jelisejske palate.

Makron bi sledeće nedelje trebalo da poseti Rusiju, koja je koncentrisala dodatne trupe u blizini granice sa Ukrajinom, izazivajući strah Zapada od moguće invazije, što Moskva kategorički negira, prenosi Rojters.

Francuski predsednik razgovarao je danas telefonom i sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom, a ako je saopšteno iz njegovog kabineta, u razgovoru je naglasio "potrebu da se nastavi sa ulaganjem napora na deeskalaciji putem dijaloga", uz poštovanje "osnovnih principa evropske bezbednosti, suvereniteta država i prava koja iz toga proističu."

Makron je imao u četvrtak odvojene razgovore sa ruskim i ukrajinskim predsednicima, Vladimirom Putinom i Volodimirom Zelenskim, o šansama za nastavak diplomatskog puta koji bi doveo do deeskalacije ukrajinske krize.

Prema najavama iz Jelisejske palate on će otputovati 7. februara u Moskvu na razgovor sa Putinom, a dan kasnije u Ukrajinu, gde će razgovarati sa Zelenskim, navodi Rojters.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa