Region

Milanović na crnoj listi ukrajinske internet stranice Mirotvorca zbog "distribucije ruske propagande"

Komentari

Autor: Tanjug

28/01/2022

-

13:06

Milanović na crnoj listi ukrajinske internet stranice Mirotvorca zbog "distribucije ruske propagande"
Zoran Milanović - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Hrvatski predsednik Zoran Milanović našao se na "crnoj listi" ukrajinske nacionalističke internet stranice "Mirotvorac" zbog, kako je navedeno, distribucije ruske propagande i "podržavanja i opravdavanja ruske agresije na Ukrajinu", potvrdio je zamenik portparola ruskog Ministarstva inostranih poslova Aleksej Zajcev.

Povod na uvrštavanje na "ukrajinsku crnu listu" bila je Milanovićeva izjava da Ukrajini nije mesto u NATO-u i da je EU podstakla državni udar u Ukrajini kojim je 2014. godine zbačen proruski predsednik Viktor Janukovič. Osim toga, Milanović je rekao da se Hrvatska ni na koji način neće uplitati u ukrajinsku krizu ako dođe do njene eskalacije i da onde neće imati svoje vojnike.

Ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je pre dva dana na razgovor hrvatskog ambasadora u Kijevu Anicu Džamić kako bi protestovalo zbog Milanovićevih izjava, koje su pozitivno odjeknule u Rusiji.

"Na listi čak 187.000 imena"

Na listi ukrajinske nacionalističke internet stranice "Mirotvorac" nalazi se čak 187.000 imena, među kojima i osnivača grupe "Pink Flojd" Rodžera Voltersa, koji je pre tri godine izjavio da Rusija ima više prava na Krim od Ukrajine. Baza podataka osnovana je 2014. nakon sastanka ukrajinskog političara Georga Tuke i bivšeg člana ukrajinske državne obaveštajne službe koji je poznat pod pseudonim "Roman Zajcev".

Osim agenata ruske obaveštajne službe, na listi se nalazi i beloruska književnica Svetlana Aleksijevič, dobitnica Nobelove nagrade, zbog izjave da su neki etnički Ukrajinci pomagali nacistima u progonu Jevreja.

Na listi je i 500 ukrajinskih javnih službenika, etničkih Mađara, koji su dobili mađarske pasoše, a razlog je taj što Ukrajina zabranjuje dvostruko državljanstvo, a "Mirotvorac" takav čin smatra izdajničkim.

Objavljeni su i podaci oko 4.500 novinara, zapadnih, ukrajinskih i ruskih, koji su imali akreditacije vlasti Donbasa, što je bio uslov da mogu da rade na tom području, a mnogi od njih su kasnije dobijali pretnje.

Nekoliko ljudi ubijeno je nakon što su im imena i adrese osvanuli u bazi podataka "Mirotvorca".

Uklanjanje ove stranice više su puta zatražili UN, ambasadori G7 i EU i grupe za ljudska prava, prenela je RTRS.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa