Evropa

Šolcovo upozorenje Rusiji: Ne isključujem sankcije i za Severni tok 2

Komentari

Autor: Tanjug

06/02/2022

-

19:36

Šolcovo upozorenje Rusiji: Ne isključujem sankcije i za Severni tok 2
Tanjug/AP/Michael Sohn - Copyright Tanjug/AP/Michael Sohn

veličina teksta

Aa Aa

Nemački kancelar Olaf Šolc upozorio je Rusiju na ozbiljne posledice u slučaju pogoršanja situacije vezane za Ukrajinu, dodajući da ne isključuje sankcije i prema gasovodu Severni tok 2.

"Ništa nije isključeno", kazao je Šolc i napomenuo da lista sankcija može da uključuje "više nego što Moskva može da zamisli", preneo je TASS.

On je dodao da je Nemačka napravila pripremu sa saveznicima.

"Razgovaramo o mogućim sankcijama, koje bi bile vrlo oštre, ukoliko bude potrebno, iako su naši napori danas usmereni ka izbegavanju da do toga dođe", kazao je on za nemački javni servis ARD pre nego što je ušao u avion i otišao u posetu SAD.

profimedia

 

Podsetimo, i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen navela je nedavno da će puštanje u rad gasovoda Severni tok 2 zavisiti od ruskih postupaka.

"U ovoj krizi sve će zavisiti od ruskog stava...Rusija vrši vojni pritisak na Ukrajinu i koristi gas kao adut za pregovore s nama (EU). Zato Severni tok 2 ne može da bude skinut sa liste sankcija, to je apsolutno jasno", rekla je ona, izveštava agencija Tass.

Potpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis izjavio je da je gasovod Severni tok 2 koji je projektovala Rusija stavljen na čekanje, da EK ispituje usklađenost projekta sa evropskom energetskom politikom i istakao da će EU učiniti sve da Rusija nema mogućnost da koristi prirodni gas kao oružje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa