Fokus

Blinken u Savetu bezbednosti UN: Moskva narednih dana sprema napad na Ukrajinu

Komentari

Autor: Tanjug

17/02/2022

-

18:15

Blinken u Savetu bezbednosti UN: Moskva narednih dana sprema napad na Ukrajinu
Entoni Blinken - Copyright Tanjug/AP/Richard Drew

veličina teksta

Aa Aa

Američki državni sekretar Entoni Blinken upozorio je danas da se ruske snage spremaju za napad na Ukrajinu u "narednim danima" i naglasio da Moskva planira da stvori izgovor za agresiju "kreiranjem lažnog ili pravog napada sa upotrebom hemijskog oružja".

Blinken je na sastanku Saveta bezbednosti UN o Ukrajini rekao i da je ranije danas poslao pismo ruskom ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu u kojem mu predlaže da se sastanu u Evropi sledeće nedelje, nakon što je pozvao Rusiju da tokom sastanka otvoreno i jasno potvrdi da neće preduzeti invaziju na Ukrajinu, prenosi Rojters.

TASS prenosi da je na današnjem sastanku Saveta bezbednosti UN, koji je, inače, zatražila Ukrajina, zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Veršinjin poručio je da Kijev i dalje ne preduzima akciju u vezi sa sporazumom iz Minska, što je sedam godina nakon njegovog potpisivanja, kao i da ukrajinske vlasti to ne kriju.

"Nažalost, sedam godina kasnije imamo sve više razloga da sumnjamo da primena paketa mera iz Minska još uvek nije na dnevnom redu naših suseda Ukrajine. Oni to kažu otvoreno", rekao je ruski zvaničnik.

Ukrajina je zvanično zatražila od Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija da u četvrtak razmotri rezoluciju ruskog parlamenta o priznanju samoproglašenih republika na istoku Ukrajine, izjavio je juče ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba.

On je poručio da rezolucija ruskog parlamenta podriva napore da se okonča rat na istoku Ukrajine.

Tenzije između Kijeva i Moskve rastu, nakon što je poslednjih nedelja koncentrisano više od 100.000 ruskih vojnika blizu ukrajinskih granica.

Dok Rusija poriče da planira da napadne Ukrajinu, američki predsednik DŽozef Bajden izjavio je danas da je pretnja od ruskog napada "veoma visoka", ali da vrata za diplomatsko rešenje ostaju otvorena.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet