Fokus

Misija OEBS: Stišavaju se tenzije na istoku Ukrajine, u noći za nama bilo oko 500 eksplozija

Komentari

Autor: Tanjug

17/02/2022

-

17:50

Misija OEBS: Stišavaju se tenzije na istoku Ukrajine, u noći za nama bilo oko 500 eksplozija
Misija OEBS: Stišavaju se tenzije na istoku Ukrajine, u noći za nama bilo oko 500 eksplozija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Šef posmatračke misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) izjavio je danas u Savetu bezbednosti UN da se današnje tenzije na istoku Ukrajine izgleda stišavaju.


Jašar Halit Čevik, šef specijalne posmatračke misije OEBS-a u Ukrajini, rekao je da je između srede uveče i ovog jutra bilo oko 500 eksplozija, preneo je Rojters.

"Posle 11.20 časova (danas prepodne) zabeležili smo oko 30 eksplozija, tako da se čini da se tenzije stišavaju", rekao je Čevik na sednici Saveta bezbednosti UN posvećenoj situaciji u i oko Ukrajine.

Ministarstvo odbrane Ukrajine saopštilo je danas da su proruske snage na istoku Ukrajine prestale sa granatiranjem u 13.00 sati po lokalnom vremenu, navela je britanska agencija.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski saopštio je ranije danas da su proruske snage u Donbasu raketirale jedno obdanište i da to predstavlja "veliku provokaciju".

"Važno je da diplomate i OEBS nastave posmatračke aktivnosti kao dodatna (sredstva) odvraćanja. Potreban nam je efektivan mehanizam za beleženje svih kršenja prekida vatre", naveo je Zelenski na Tviteru.

Proruske snage su jutros optužile ukrajinske vladine snage da su četiri puta u protekla 24 časa otvorile vatru na njihovu teritoriju, dok je Ukrajina optužila pobunjenike da su ispalili granate, od kojih su neke navodno pogodile zgradu obdaništa.

Samoproglašena Luganska Narodna Republika (LNR) je saopštila da su ukrajinske snage upotrebile minobacače, granate i pucale iz mitraljeza u četiri odvojena incidenta.

"Oružane snage Ukrajine grubo su prekršile režim prekida vatre, koristeći teško naoružanje, koje bi, prema sporazumima iz Minska, trebalo da bude povučeeno", navodi se u saopštenju snaga LNR-a.

Nakon toga se oglasila ukrajinska vojska, koja je saopštila da su proruske snage granatirale selo Stanica Lugansk, i da je kao posledica upotrebe teškog artiljerijskog naoružanja pogođena zgrada obdanišsta.

"Prema preliminarnim podacima, dve osobesu doživele šok usled eksplozije granata", saopštile su ukrajinske snage.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet