Fokus

U Australiji uhapšeno 200 pripadnika kriminalne organizacije, u akciji učestvovao i FBI

Komentari

Autor: A.T.

08/06/2021

-

07:40

U Australiji uhapšeno 200 pripadnika kriminalne organizacije, u akciji učestvovao i FBI
U Australiji uhapšeno 200 pripadnika kriminalne organizacije, u akciji učestvovao i FBI - Copyright Tanjug/New Zealand Police/AP

veličina teksta

Aa Aa

Policijske snageAustralije i FBI uspele su da hakuju aplikaciju koju su kriminalci koristili za bezbednu komunikaciju i pročitali milione šifrovanih poruka što je dovelo do masovne akcije hapšenja stotine kriminalaca u 18 zemalja, objavili su Australijski zvaničnici.

Operaciju su vodili australijska policija i američki FBI. Hapšenja su sprovedena u Australiji, Aziji, Južnoj Americi i zemljama Srednjeg istoka. Uhapšeni se sumnjiče za globalnu trgovinu drogom. 
Operacija nazvana Trojanski štit bila je jedna od najvećih infiltracija u mafijaške redove i aplikacije kojima su komunicirali.

Tanjug/New Zealand Police/AP

 

Premijer Australije Skot Morison rekao je da su ovom operacijom zadali težak udar organizovanom kriminalu, ne samo u njihovoj zemlji već širom sveta. 

Australijski komesar Federalne policije Ris Keršo istakao je da je policija obavila racije u 18 zemalja što je dovelo do hapšenja stotine osumnjičenih, prenosi Rojters.

Zvaničnici Australije rekli su da su uhapsili 224 osobe među kojima su i članovi zloglasne bande motociklista, dok su sa Novog Zelanda objavili da su priveli 35 osobe.

Tajna operacija je počela saradnjom policije Australije i FBI 2018. godine, kada su stručnjaci u SAD uspeli da preuzmu kontrolu nad aplikacijom An0m koju su kriminalci koristili za komunikaciju.

profimedia

 

Kada je jedan od australijskih kriminalaca počeo da deli svojim saradnicima specijalne telefone na kojima je bila instalirana ova aplikacija policija je mogla da ih nadzire bez ikakve šanse da kriminalci otkriju da su pod nadzorom. 

Kriminalci su bili ubeđeni da su telefoni bezbedni jer, osim poruka, nisu imali nijednu drugu funkciju, čak ni kameru, niti su mogli da se koriste za telefoniranje.

Keršo je rekao da su razmenjivane poruke sadržale samo razgovore o drogi, nasilju, napadima i planiranim ubistvima. On je istakao da je vođa koji je pobegao iz zemlje slučajno smestio svojim kolegama hapšenje jer im je razdelio ove telefone i da je bio praćen od prvog dana.

“Što pre se preda, biće bolje i za njega i za njegovu porodicu, rekao je Keršo.“

Jednu zaveru za ubistvo koju su vlasti sigurno morale da znaju je bio napad mitraljezom na jedan kafić, u kojem se nalazila petočlana porodica. Zvaničnici su rekli da su mogli da spreče taj napad. 

Zaplenjen arsenal oružja

Australija je za jedan dan zaplenila 104 komada oružja, među kojima je bio i specijalni vojni snajper. Zaplenjeno je i oko 45 miliona australijskih dolara, od kojih je oko sedam miliona pronađeno u zakopanom buretu na periferiji Sidneja.

Podneto je ukupno 525 optužnica ali taj broj će se povećati narednih dana.

Komentari (0)

Svet