Fokus

CNN došao do snimka na kojem je Ðulijani huškao Ukrajinu protiv Bajdena

Komentari

Autor: Tanjug

08/06/2021

-

08:37

CNN došao do snimka na kojem je Ðulijani huškao Ukrajinu protiv Bajdena
CNN došao do snimka na kojem je Ðulijani huškao Ukrajinu protiv Bajdena - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Na audio snimcima do kojih je ekskluzvno došao CNN čuje se kako bivši dugogodišnji pravni savetnik predsednika Donalda Trampa i nekadašnji gradonačelnik Njujorka Rudolf Ðulijani, 2019. godine nemilosrdno huška i nagovara vladu Ukrajine da istražuje neosnovane optužbe protiv tadašnjeg predsedničkog kanidata Džozefa Bajdena.


Na audio snimku napravljenom u julu 2019. godine zabeležen je telefonski razgovor koji su vodili Ðulijani, američki diplomata Kurt Voker i Andrij Jermak, savetnik predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog.

Čuje se kako Đulijani, navodno, govori Jermaku da bi trebalo pronaći dokaze za to da je Bajden podmićivao zvaničnike Ukrajine, kao i za to da se Ukrajina umešala u predsedničke izbore u SAD 2016. godine.

"Sve što nam treba od predsednika (Zelenskog) je da kaže 'postaviću poštenog tužioca, on će naći trenutne dokaze i istražiti da li postoje neki novi dokazi o umešanosti u izbore 2016. godine', a onda stvar sa Bajdenom mora da izađe na čistac. Neko u Ukrajini to mora da shvati ozbiljno", rekao je, navodno, Đulijani.


Ovaj telefonski razgovor je prethodio Trampovom pozivu Zelenskom, a oba razgovora su kasnije postala centralni dokazni materijal u prvom kongresnom postupku za opoziv Donalda Trampa, kada je optužen da je od ukrajinske vlade tražio pomoć za svoju kampanju, prenosi CNN.

Tokom 40-minutnog razgovora, Ðulijani je u više navrata zahtevao da Zelenski najavi istragu o mogućoj korupciji u Ukrajini u koju je upleten Bajden.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet