Fokus

Napad militanata u Mailiju, poginulo 27 vojnika, 33 ranjeno

Komentari

Autor: Tanjug

04/03/2022

-

23:02

Napad militanata u Mailiju, poginulo 27 vojnika, 33 ranjeno
Napad militanata u Mailiju, poginulo 27 vojnika, 33 ranjeno - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U napadu militanata na vojnu bazu u centru Malija danas je poginulo najmanje 27 vojnika, a ranjena su još 33, saopštila je vlada.

Sedam vojnika se i dalje vodi kao nestalo, nakon napada u ruralnoj opštini Mondoro, koji je uključivao i auto-bombe, navodi se u saopštenju, prenosi Rojters.

Vlada je precizirala da je sedamdeset "terorista" ubijeno u odgovoru vojske, ali nije navedeno koja je militantna grupa odgovorna za ovaj napad.

Ogranci terorističkih organizacija Al Kaide i Islamske države su aktivni u centralnom Maliju, a ova država se suočila sa islamističkom pobunom 2012. godine kada su militantne grupe zahvaljujući francuskoj vojnoj intervenciji potisnute.

Militanti su se od tada pregrupisali i zauzeli ogromne delove malijskih sela, dok su se takođe proširili na Niger, Burkinu Faso i druge susedne zemlje.

Francuska drži hiljade vojnika širom regiona od 2013. godine, ali je prošlog meseca objavila da će povući svoje snage iz Malija pošto su se odnosi sa vladajućom vojnom huntom pogoršali, navodi Rojters. 

Komentari (0)

Svet