Fokus

Severna Koreja lansirala devetu raketu ove godine, prekršene su rezolucije Saveta bezbednost

Komentari

Autor: CNN

05/03/2022

-

11:08

Severna Koreja lansirala devetu raketu ove godine, prekršene su rezolucije Saveta bezbednost
Tanjug/AP/Ahn Young-joon - Copyright Tanjug/AP/Ahn Young-joon

veličina teksta

Aa Aa

Severna Koreja je danad ispalila jednu balističku raketu u vode na istoku Korejskog poluostrva, saopštio je Zajednički generalštab Južne Koreje (JCS), što je deveto takvo testiranje zemlje u ovoj godini.

"Južnokorejska vojska održava stanje pripravnosti", navodi se u saopštenju JCS, dodajući da je lansiranje "ozbiljna pretnja međunarodnoj zajednici, kao i miru i bezbednosti na Korejskom poluostrvu".

Raketa je lansirana iz oblasti Sunan u blizini glavnog grada Pjongjanga, navodi se u saopštenju. Preletela je oko 270 kilometara , dostigavši visinu od oko 560 kilometara, prenosi CNN.

Obaveštajne službe Sjedinjenih Država i Južne Koreje sada analiziraju dalje detalje o raketi, navodi se u saopštenju. Na hitnom sastanku, Savet za nacionalnu bezbednost Južne Koreje pozvao je Severnu Koreju da ne eskalira međunarodne tenzije tokom "veoma teškog ozbiljnog perioda", navodeći kao razlog rat u Ukrajini, Zimske paraolimpijske igre u Pekingu i predstojeće predsedničke izbore u Južnoj Koreji.

Testiranjem raketa prekršene su rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, saopštila je u subotu Predsednička kancelarija zemlje, dodajući da će "osmisliti neophodne protivmere".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet