Fokus

Najmanje dve žrtve snažnog zemljotresa u Japanu, strahuje se od naknadnih potresa

Komentari

Autor: Tanjug

17/03/2022

-

07:36

Najmanje dve žrtve snažnog zemljotresa u Japanu, strahuje se od naknadnih potresa
Tanjug/AP/Kyodo News - Copyright Tanjug/AP/Kyodo News

veličina teksta

Aa Aa

Najmanje dve osobe su poginule u snažnom zemljotresu koji je sinoć pogodio severoistok Japana, a povređeno je 90 ljudi, prema tvrdnjama lokalnih zvaničnika. Zemljotres jačine 7,3 stepena po Rihterovoj skali, izazvao je privremeni prekid struje za dva miliona domaćinstava, a pogodio je isto područje na kojem je pre 11 godina drugi veliki zemljotres izazvao nuklearnu katastrofu u Fukušimi, podseća BBC.

Svedoci kažu da su se tokom zemljotresa zgrade ljuljale, a u nekim područjima je bio toliko snažan da ljudi nisu mogli da stoje uspravno.

Zemljotres se dogodio u 23:36 sati po lokalnom vremenu, na dubini od 57 kilometara, saopštile su japanske vlasti, dodajući da su mogući naknadni potresi u prefekturama Fukušima, Mijagi i Jamagata.

Odmah nakon zemljotresa, japanska meteorološka agencija izdala je upozorenje na cunami za delove severoistočne obale, ali japanski emiter NHK jutros izveštava da je ovo upozorenje ukinuto.

U gradu Soma, u prefekturi Fukušima, jedan muškarac u šezdesetim godinama je poginuo, dok je drugi smrtni slučaj prijavljen u prefekturi Mijagi.

Jedan brzi putnički voz severno od grada Fukušime je iskočio iz šina usled zemljotresa, a za sada nema izveštaja o povređenima u tom incidentu.

Japanski premijer Fumio Kišida rekao je novinarima da vlada još uvek pokušava da proceni obim štete, i da su hitne službe "preplavljene" pozivima.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet