Fokus

Porošenko: Bajden bi trebalo da poseti Ukrajinu

Komentari

Autor: Tanjug

19/03/2022

-

21:32

Porošenko: Bajden bi trebalo da poseti Ukrajinu
Porošenko: Bajden bi trebalo da poseti Ukrajinu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Bivši ukrajinski predsednik Petro Porošenko izjavio je danas da bi američki predsednik Džozef Bajden trebalo da poseti Ukrajinu, dok bude boravio u Evropi zbog samita NATO sledeće nedelje.

"Zašto ne bi moj veoma dobar prijatelj i veliki prijatelj Ukrajine, Džozef Bajden, lider globalnog sveta, koji sada demonstrira liderstvo, zašto ne bi došao u posetu ovde sledeće nedelje kao simbol naše solidarnosti?", poručio je Porošenko iz Kijeva u izjavi za CNN.

Bivši ukrajinski predsednik, koji je prema navodima CNN-a tokom razgovora nosio pancirni prsluk i bio u pratnji vojnika, naglasio je da bi to bio pravi korak kojim bi pokazao da je "ceo svet zajedno sa Ukrajinom protiv Rusije".

Porošenko je takođe rekao da je ruski predsednik Vladimir Putin "ludi manijak" i naveo da Ukrajinci imaju ''jedinstvo koje je otporno na metke''.

On je pozvao i na jačanje sankcija Rusiji i dodatnu pomoć Kijevu i naglasio da se Ukrajina ne bori samo za svoj ostanak, već i za globalnu bezbednost, slobodu i demokratiju.

''Moramo da preduzmemo dodatne korake da povećamo sankcije i da povećamo isporuku oružja Ukrajini kako bismo Putina vratili u Rusiju. Mi se ne borimo samo za ukrajinsku zemlju, borimo se za evropsku bezbednost, slobodu i demokratiju, za globalnu bezbednost. A i za vas, za SAD. Moj zahtev jeb molim vas, pomozite nam da spasimo svet. Pomozite nam da spasimo Evropu. Pomozite nam da vas spasimo", dodao je Porošenko.

Bajden će sledeće nedelje otputovati u Brisel kako bi učestvovao na Samitu NATO 24. marta, a takođe će se pridružiti sastanku Evropskog saveta, saopštila je ranije Bela kuća.

 

Sva dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu.

 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet