Fokus

Potpredsednica SAD na udaru kritika posle prvog putovanja, migrantima poručila da ne dolaze

Komentari

Autor: Euronews, N. Z.

10/06/2021

-

19:21

Potpredsednica SAD na udaru kritika posle prvog putovanja, migrantima poručila da ne dolaze
Potpredsednica SAD na udaru kritika posle prvog putovanja, migrantima poručila da ne dolaze - Copyright Tanjug/AP/Jacquelyn Martin

veličina teksta

Aa Aa

Potpredsednica SAD Kamala Haris vratila se sa svog prvog zvaničnog putovanja od kada je stupila na tu funkciju. Put u Gvatemalu i Meksiko bio je njen veliki test, a taj ispit, kako ocenjuju inostrani mediji, nije prošao najbolje po nju.

Haris je bila u trodnevnoj poseti Gvatemali i Meksiku, a njena poruka migrantima "da ne dolaze" izazvala je brojne reakcije. Potpredsednica se vratila u SAD sa putovanja baš u trenutku kada je predsednik Džo Bajden otputovao u Veliku Britaniju, a na putovanju u Evropi će se, između ostalih, sastati i sa ruskim liderom Vladimirom Putinom.

Kako piše "Njuzvik", Haris je u Gvatemali, na prvoj stanici, najavila stvaranje radne grupe, prve te vrste, protiv korupcije koja će obučavati policiju, pomagati tužiocima i ciljati transnacionalni kriminal.

Takođe, najavila je inicijativu za osnaživanje mladih žena i objavila vest da će SAD podeliti 500.000 doza vakcina protiv koronavirusa Gvatemali kao prvu donaciju.

Narednog dana, u Meksiku, potpredsednica je najavila da će SAD uložiti 130 miliona dolara pomoći tokom ostatka mandata predsednika Bajdena kao podršku zaštiti rada meksičkih radnika i za forenzičku obuku za pomoć u pronalaženju hiljada nestalih.

Međutim, upravo je njena odlazna poruka tokom bilateralnog sastanka sa predsednikom Gvatemale Alehandrom Gjamatejom dovela do brzih reakcija i osuda demokrata i aktivista.

Šta je rekla potpredsednica?

Iako je Haris rekla da želi da naglasi da je cilj pomoći Gvatemalcima da pronađu nadu kod kuće, istovremeno je bila vrlo jasna.

"Želim da budem jasna ljudima u ovom regionu koji razmišljaju o tome da pođu na opasan put do granice između Sjedinjenih Država i Meksika: Ne dolazite. Ne dolazite", navela je ona.

Te reči odjeknule su kroz krugove aktivista, imigracionih organizacija, pa čak i nekih holivudskih zvezda koje su ranije pružale podršku Beloj kući. Talas kritika ubrzo je usledio.

"Razočaravajuće je i sramotno što su ovo glavni narativi koje administracija vodi", rekla je Kristina Himenez, suosnivač organizacije "United we dream", koja je neformalno savetovala Bajdenovu kampanju o imigraciji.

Tanjug/AP/Jacquelyn Martin

 

Ona je takođe optužila Bajdena i Haris da "su kontradiktorni svojim vizijama i obavezama" koje su davali tokom kampanje za rešavanje problema imigracije i azila.

Haris je inače pod pritiskom da poseti američo-meksičku granicu, ipak, to nije još učinila, te se tokom trodnevne posete Centralnoj Americi fokusirala na ekonomski razvoj, klimu i nestašicu hrane.

U intervjuu za NBC novinar Lester Holt upitao ju je kada će to da učini, na šta je ona odgovorila: "Pa, idemo na granicu. Moramo da se nosimo sa onim što se događa na granici, to se ne dovodi u pitanje". Ipak, na konstataciju da ona sama nije bila na granici, Haris je navela "nisam bila ni u Evropi, ne razumem šta pokušavate da kažete, ne umanjujem značaj granice".

Profesor međunarodnih odnosa na Međunarodnom univerzitetu Florida Eduardo Gamara rekao je za "Gardijan" da je ovo bilo važno putovanje.

"Haris je dala veoma značajnu izjavu u smislu opovrgavanja stava republikanca da demokrate vode politiku otvorene granice, a u Gvatemali je sasvim jasno stavila do znanja da su SAD spremne da investiraju, ali da moraju da se dogode značajne izmeme u načinu na koji se rešava korupcija", rekao je on.

Tanjug/AP/Jacquelyn Martin

 

Inače, otkako je Džo Bajden postao predsednik SAD, broj migranata koji se nalaze u pritvoru na granici sa Meksikom je najveći u prethodnih 20 godina, a mnogi dolaze upravo iz Centralne Amerike.

Od više od 178.600 migranata, među kojima su i maloletnici bez pratnje odraslih, 82 odsto je iz Meksika i iz centralnoameričkog "severnog trougla" - Gvatemale, Hondurasa i Salvadora.

Prvo međunarodno putovanje potpredsednice došlo je nakon obećanja demokratskog predsednika Džoa Bajdena da će voditi "humaniju" migrantsku politiku od one koju je vodio njegov republikanski prethodnik Donald Tramp.

Komentari (0)

Svet