Fokus

Moskva ohrabruje korake ka međunarodnom priznanju talibana

Komentari

Autor: Tanjug

31/03/2022

-

09:02

Moskva ohrabruje korake ka međunarodnom priznanju talibana
Moskva ohrabruje korake ka međunarodnom priznanju talibana - Copyright AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Poo

veličina teksta

Aa Aa

Međunarodna zajednica treba da aktivno sarađuje sa novom vladom Avganistana, podstičući korake ka njenom priznanju od strane svih članica UN, saopštio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na sastanku sa avganistanskim kolegom Amirom Hanom Mutačijem, koga su postavili talibani.

"Uvereni smo da međunarodna zajednica treba da aktivno sarađuje sa novom vladom Avganistana, ohrabrujući korake u cilju njenog zvaničnog priznanja od strane UN i svih njenih članica", rekao je Lavrov, prenosi TASS.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova akreditovalo je prvog diplomatu kojeg je u Moskvu poslala nova talibanska vlada u Avganistanu, saopštio je danas ruski ministar spoljnih poslova. Prema njegovim rečima, Kabul ulaže intenzivne napore da proširi ekonomske i diplomatske veze, a Moskva primećuje postepeno poboljšanje ekonomske saradnje Avganistana sa drugim zemljama regiona, koje pokazuju interes za tu zemlju.

Talibani su 6. septembra sopštili da preuzimaju kontrolu nad celom zemljom i sledećeg dana objavili novu privremenu vladu Avganistana koju nije zvanično priznala nijedna država, navodi TASS.

Komentari (0)

Svet