Fokus

Lavrov zahvalio Indiji na objektivnom stavu o Ukrajini

Komentari

Autor: FoNet

01/04/2022

-

09:21

Lavrov zahvalio Indiji na objektivnom stavu o Ukrajini
Lavrov zahvalio Indiji na objektivnom stavu o Ukrajini - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rusija ceni objektivan stav Indije o situaciji sa Ukrajinom, izjavio je danas u Nju Delhiju ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.


Ocenio je da bi Zapad želeo da sva važna međunarodna pitanja budu svedena na krizu u Ukrajini, prenosi RIA Novosti.

"Vi znate našu poziciju. Ništa ne krijemo i procenjujemo da Indija ovu situaciju sagledava iz različitih uglova, a ne jednostrano“, rekao je Lavrov na početku sastanka sa indijskim kolegom Subramanjamom Džaišankarom.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov doputovao je u posetu Indiji, čime je nastavljena obimna diplomatska aktivnost u toj državi, jer su u proteklih desetak dana u Nju Delhiju bile visoke delegacije iz Kine, SAD, Nemačke, Japana i Meksika.

Posebno je zanimljivo što se poseta Lavrova poklopila sa posetom ministarke spoljnih poslova Velike Britanije Liz Tras, koja se danas u Nju Delhiju sastala sa čelnicima Indije.

 

 

Iako je malo verovatno da će se u Nju Delhiju ukrstiti putevi Lavrova i Tras, činjenica da su oboje tamo u isto vreme pokazuje koliko se sve svetske sile "udvaraju" Indiji, prenosi BBC.

Indija je za sada ostala neutralna kada je u pitanju rat u Ukrajini. Premijer Narendra Modi je pozvao na prekid rata, ali nije osudio Rusiju.

profimedia

Lavrov stigao u Indiju, koja je za sada ostala neutralna kada je u pitanju rat u Ukrajini

Očekuje se da će Modi i Lavrov sutra, između ostalog, razgovarati kako bi Indija mogla da kupuje jeftinije naftu od Rusije, koristeći sistem plaćanja koji ne krši sankcije.

Pomoćnik američkog savetnika za nacionalnu bezbednost Dalep Sing, koji je, takođe, danas doputovao u Nju Delhi, upozorio je indijske čelnike da će "biti posledica za sve koji budu aktivno pokušavali da zaobiđu sankcije".

Indijska vlada je, međutim, saopštila da iz Rusije podmiruje manji deo svojih potreba za naftom i da Evropska unija kupuje neuporedivo više.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet