Fokus

Papa se izvinio kanadskom autohtonom stanovništvu

Komentari

Autor: Tanjug

01/04/2022

-

14:48

Papa se izvinio kanadskom autohtonom stanovništvu
Papa se izvinio kanadskom autohtonom stanovništvu - Copyright Tanjug AP/Gregorio Borgia

veličina teksta

Aa Aa

Papa Franja izvinio se danas kanadskim autohtonom stanovništvu zbog uloge rimokatoličke crkve u pokušaju internatskih škola da izbrišu njihovu kulturu i zlostavljanju njihove dece.

Franja je u obraćanju liderima starosedelaca Kanade, nakon nedelju dana privatnih razgovora sa grupama različitih naroda, naveo da bi voleo da u julu poseti tu zemlju, čime je potvrdio ranije najave neimenovanih izvora iz Vatikana, prenosi Rojters.

Agencija podseća da lideri autohtonih naroda žele da se papa izvini na kanadskom tlu.

"Tražim oproštaj od boga zbog žalosnog ponašanja pripadnika katoličke crkve i želim da vam kažem iz dubine duše da me to veoma boli", rekao je papa na italijanskom jeziku.

Više od 150.000 starosedelačke dece je od 19. veka do 1970-ih bilo primorano da pohađa katoličke škole koje je finansirala država, od kojih su većinu vodili katolički misionari, u nameri da se deca asimiliraju u kanadsko društvo.

Kanadska vlada je priznala da su u školama bili rasprostranjeni slučajevi fizičkog i seksualnog zlostavljanja, a deca su tučena ako su govorila svoje maternje jezike.

Skandal je ponovo izbio na površinu prošle godine, kada su otkriveni posmrtni ostaci 215 dece u bivšoj internatskoj školi na jugu kanadske provincije Britanska Kolumbija.

Nekoliko nedelja kasnije pronađena je i masovna grobnica sa ostacima 751 deteta u srušenom katolickom internatu u provinciji Saskačuan.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet